fredag 14 juni 2013

Bokpresentation: Flerstämmig församling

Många av mina texter här på Barnabasbloggen handlar om församlingen och nya sätt att vara kyrka. En av de författare som jag uppskattar mest när det gäller frågorna om församlingens roll i vår tid är engelsmannen Stuart Murray. Han har skrivit flera mycket bra böcker om församlingsplantering och om att vara kyrka i efterkristendomstiden. Hans böcker presenteras här och här.På svenska kom förra året hans bok Radikalt lärjungaskap, som också innehåller mycket viktigt om nya sätt att vara kyrka i vår tid.

Nu har jag glädjen att presentera ännu en bok av Stuart Murray på svenska. Boken heter Flerstämmig församling och den här gången har han skrivit tillsammans med sin fru Sian. På engelska heter boken Multi-Voiced Church och The Power of All (i USA).
 
Det finns en oroande tendens till att det bara är en eller ett fåtal röster som hörs i dagens församlingsliv med alltmer fokus på plattformen, där gudstjänster ibland blir mer som konserter och det är proffsen som styr. Därför behövs den här boken som en välkommen motvikt. (Även boken Radikalt lärjungaskap tar upp det här ämnet i kapitlet om församlingen.)
 
Stuart och Sian Murray Williams förklarar grundligt vad som menas med en flerstämmig församling, hur den kan fungera i praktiken och vilka svårigheter den måste brottas med. De hämtar mycket stoff ur egna och andras erfarenheter.

Boken börjar med att ge en rejäl biblisk grund för flerstämmighet och fortsätter med en kyrkohistorisk översikt som förklarar varför flerstämmigheten ofta tappas bort. Sen fortsätter boken med fyra mycket bra kapitel som i tur och ordning tar upp gudstjänster, undervisning och lärande, gemenskapsbyggande och beslutsfattande och visar hur flerstämmighet kan tillämpas på dessa fyra områden och vilka svårigheter som finns. Boken innehåller många praktiska exempel och förslag. Den är en verklig guldgruva. Jag skulle önska att varje församlingsledare och församlingsplanterare i vårt land läste den här boken. Den har så mycket viktigt att säga. Jag rekommenderar den varmt. Vi behöver församlingar där många röster hörs!

Boken ges ut av det lilla förlaget Evangelie och kan beställas på deras hemsida eller köpas i en bokhandel nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar