fredag 10 oktober 2008

Leva i gemenskap - tio praktiska tips

Vi pratar ofta om att församlingen är en familj. Är det bara tomma ord eller är det en verklighet vi lever i? Hur kan man rent konkret utveckla gemenskapslivet i församlingen? Från boken Building the House Church hämtar jag tio praktiska tips som kan vara till hjälp för att leva i gemenskap.

Församlingen kan upplevas som en familj när vi delar de saker som en familj delar - mat, tid, praktisk hjälp, kärlek, pengar, beslutsfattande. När vi delar livet med varandra utvecklas en känsla av närhet och Andens enhet. När vi vågar avslöja vilka vi är, var vi har varit och vart vi vill komma, och lyssnar stilla när andra gör samma sak, då blir vi en familj.

1. Församlingen blir en familj när vi får möjlighet att dela veckans händelser med varandra - vad som har gjort oss glada, vad som har gjort oss ledsna. Vi kan dela detta när vi samlas i våra husförsamlingar och be för varandra.

2. Församlingen blir en familj när vi står vid människors sida i tider av kris. Ibland kan någon behöva att en hel samling (eller annan tidpunkt) ägnas åt samtal och bön omkring hennes/hans svåra situation.

3. Församlingen blir en familj när vi har roligt tillsammans. Vi behöver träffas och ha roligt: äta, idrotta, skapa, göra utflykter, läger, fester mm. Om det ska fungera är det viktigt att många tar initiativ och hittar på saker.

4. Församlingen blir en familj när vi rör vid varandra. Ibland är det bättre att hålla den som sörjer i handen än att prata. Att våga röra vid varandra är viktigt om vi vill bygga varma familjerelationer - en kram, en klapp på axeln eller ett varmt handslag kan förmedla kärlek och omtanke.

5. Församlingen blir en familj när vi bor nära varandra. De många spontana möten, fika, småprat, som uppstår när man bor nära varandra betyder mycket. Det blir också lättare att be om hjälp och att hjälpa.

6. Församlingen blir en familj när vi delar våra andliga upptäckter och tvivel med varandra. Vi låtsas inte som om vi har alla svar eller att allt alltid är bra, utan är ärliga om vår andliga vandring. Vi delar våra tankar och upplevelser med Herren, likaväl som vår kamp, våra nederlag och tvivel.

7. Församlingen blir en familj när vi arbetar tillsammans. Det kan vara enkla arbeten som flyttning eller städning, eller mer krävande som att utveckla en ny verksamhetsgren i gemenskapen. Gemenskapen fördjupas när vi delar både barnpassning och bilreparationer.

8. Församlingen blir en familj när vi upplever konflikt med varandra. Att dela meningsskiljaktigheter och ta itu med problem vi har med varandra kan föra oss närmare varandra. Vi kan lära oss uppskatta att Herren ger olika gåvor till sin församling och stå fasta i vår överlåtelse till honom och till varandra. Att dölja problemen skapar distans och ökar gradvis antalet ämnen vi inte kan samtala om.

9. Församlingen blir en familj när vi fattar beslut tillsammans. När vi kämpar med svåra beslut, blir de tankar och relationer som håller oss samman ännu tydligare. Vi lär oss uppskatta varandra och växer i visionen av vad vi kan bli tillsammans. Vi kommer närmare varandra när vi delar stora personliga beslut - om man ska gifta sig, byta jobb, flytta m.m.

10. Församlingen blir en familj när vi delar våra pengar och ägodelar med varandra. Ekonomiskt delande kan ske spontant eller organiseras. Det viktiga är att vi inte håller fast vid våra ägodelar utan delar med varandra och ”har allt gemensamt” (Apg 4:32).

Efter en idé från: Lois Barrett, Building the House Church, Herald Press 1986, sid 77-81.

Har du erfarenhet av att leva i gemenskap? Har du fler praktiska tips för hur man kan utveckla gemenskapen? Skriv en kommentar och berätta!

9 kommentarer:

  1. Visa mig en församling som följer detta- och jag meldar mig på direkt!

    SvaraRadera
  2. Vår församling på Råslätt försöker leva efter detta. Du är välkommen att komma med! Men ännu bättre tycker jag det är om du försöker vara med och utveckla gemenskapen i denna riktning där du finns nu. Det behövs hundratals sådana kristna gemenskaper över hela vårt land. Med Guds hjälp kan både du och jag vara med och bygga sådana gemenskaper. Ett steg i taget!

    SvaraRadera
  3. @JONAS: 10 Statements by a true Teacher. Yes, du åstadkommer en församlingens dekalog som känns nästan poetisk i sin lyster. [Hälsa mor!;-)]

    Du kopplar den lilla gemenskapens livssfär på ett fint sätt till den traditionella 'församlingen'. Bra!

    SvaraRadera
  4. Hej Jonas!
    Fantastiskt bra, kände att jag helt enkelt var tvungen att skriva en kommentar. Är det ok om jag skriver ut det och tar med till församlingen, du sätter nämligen ord och struktur på mycket som vi pratade om på vår gemenskapsdag.
    Tack!
    Viktoria Arnhed

    SvaraRadera
  5. Var finns dessa 100 församlingar som praktiserar detta? ;-)

    SvaraRadera
  6. Hej Viktoria! Vad glad jag blir att du uppskattar det jag skriver och kommenterar. Tack! Naturligtvis får du använda mina texter så mycket du vill. Det är ju därför jag skriver!

    Anonym. Jag skrev inte att det finns 100 församlingar som praktiserar detta, utan att det behövs hundratals församlingar som gör det. Det är skillnad.

    SvaraRadera
  7. Jonas, jag tycker detta sätt som du kommunicerar på är ett väldigt bra och föredömligt sätt. Du målar en attraktiv bild av hur en församlingsgemenskap bör se ut. Det är bätter än alla "måsten" som så lätt dyker upp istället. Skrev om detta på min blogg för ett tag sedan, som du kanske läst. Detta är ett mycket bra exempel på en "visionär" blogg text.

    SvaraRadera
  8. Längtar så efter den typen av församling! Tack för dina intressanta inlägg.

    SvaraRadera
  9. Hej! Vi bor i ett kristet kollektiv i Stockholm nu, inspirerat av vad vi lärde oss på Tjänst, både under vanliga lektionerna samt konferensen med Michael Frost, och detta är saker vi strävar efter! Det känns skönt att kunna se det nerskriven, tio praktiska tips, det tackar vi för! Ha det fint!
    //Jonatan Erdal

    SvaraRadera