tisdag 28 oktober 2008

Gör församlingsplantering till en huvudfråga!

Nu har Pelle Hörnmark blivit vald till ny föreståndare för Pingströrelsen. Välkommen i uppgiften Pelle! Jag önskar dig Guds välsignelse och tror att du är rätt man för jobbet.

Tidningen Dagens reporter Carl-Henric Jaktlund presenterar idag de fem största utmaningarna för nya pingstledaren. Det är en gedigen lista, men jag tror att Jaktlund glömmer en sak; församlingsplantering.

En gång i tiden var den svenska pingströrelsen en församlingsplanterande rörelse. Alf Lindberg skriver i sin bok Väckelse, Frikyrklighet, Pingströrelse att det 1915 fanns det 15 pingstförsamlingar i Sverige, 1925 var det 272, 1945 var det 578 församlingar och toppen nåddes 1950 då antalet var 613 församlingar. Många av dessa församlingar var nyplanteringar. Under samma tid växte medlemsantalet från ca 1000 till 83000.

Som jag ser det är det nödvändigt att pingströrelsen återigen blir en församlingsplanterande rörelse. Det är en fråga inte bara för några få entusiaster utan för hela rörelsen och varje församling. Jag hoppas och ber att Pelle gör det till en huvudfråga i sin tjänst. Det är nödvändigt för människorna i Sverige, för Guds rikes framgång och för pingströrelsens framtid.

7 kommentarer:

 1. Bra Jonas. Vill bara tillägga att för de som inte känner till Sverigeundersökningen så kan ni läsa mitt referat om den här. Undersökningen visar att församlingsplantering är en absolut nödvändighet i Sverige och är inte ett extra tillbehör...

  SvaraRadera
 2. Härligt Jonas. Så klart håller jag med som pastor i en pionjärförsamling. Länkade till din blogg från min idag.

  www.ps24-7.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Vi delar din uppfattning - församlingsplantering är livsviktigt!

  SvaraRadera
 4. Dette trenger vi i Norge også! Nå er ikke jeg medlem av noen pinsemenighet, men vi trenger absolutt å se at nye frikirkelige døperforsamlinger grunnlegges i Norge. Kjempeflott at du setter dette på dagsorden, Jonas. Skulle gjerne tatt del i din undervisning om dette. Må Herren rikelig velsigne deg.

  SvaraRadera
 5. Tack allihop för er respons. Det är uppmuntrande att det är fler och fler som inser behovet av församlingsplantering i Sverige (och Norge) och ger sina liv för att fullborda det uppdrag vi har fått. Jag har flera tillfällen den närmaste månaden då jag får tala om församlingsplantering. Den 4/11 med pingstpastorer i Jönköpings län, den 15/11 på alla folk-konferensen i Göteborg och den 19/11 på sammanträde med den nationella ledningsgruppen för församlingsplantering inom Pingst. Det är spännande och jag ber om Guds hjälp. Jag önskar att ni vill stå med mig i bön.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med!

  Själv så undrar jag inte om församlingar som du tidigare har länkat till såsom: http://www.churchcommunities.org/ borde vara ytterst intressangt! Själv skulle jag mer än gärna vara med i en sådan gemenskap (även om kvinnorna kanske skulle få klä sig lite annurlunda).

  SvaraRadera
 7. Ber för dig att det ska gå bra de tillfällen du ska tala om församlingsplantering den här månaden. Var välsignad!
  Lena H.

  SvaraRadera