fredag 24 oktober 2008

Utmaningen är antagen

Nu har utmaningen som härjar på bloggsidorna drabbat även mig genom Sleepaz försorg. Lugn Sleepaz, det är redan förlåtet. Efter mycket grubblande har jag bestämt mig för att anta utmaningen och skicka den vidare.

De regler som gäller är:

¤ Länka till den person som har utmanat dig och glöm inte att lägga in dessa regler i inlägget.

¤ Berätta sju saker om dig själv, både alldagliga och oväntade.

¤ Utmana sju personer i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till deras sidor.

¤ Låt dessa personer få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar på deras bloggar.

Sju saker om mig

Så ska jag då berätta sju saker om mig själv. Jag tar sådana saker som jag vanligtvis inte berättar om på bloggen.

1. Jag älskar bollsport. Som ung tävlade jag i badminton, basket, fotboll och handboll. Som vuxen har jag spelat fotboll och handboll i korpserier och varit ungdomstränare i fotboll och bordtennis. Numera blir det inte bollsport så ofta.

2. Jag och Kerstin har sex barn tillsammans (födda 1980-1992). Faktum är att när jag var 28 var jag redan fembarnsfar. Det har påverkat mitt liv oerhört mycket. Troligen mer än jag själv förstår.

3. Jag har inte fyllt 50 men är redan morfar till två underbara små pojkar: Casper (2½) och Conrad (3 mån). Härliga anabaptistiska namn men de har faktiskt fått dem helt utan hänsyn till morfars intresse för anabaptismen.


4. Jag är inbiten HV-supporter och går gärna med min SM-guld T-shirt på skolan. Alltid retar det någon.

5. Jag läser mycket, mest facklitteratur inom teologi och kyrkohistoria, men när jag kopplar av blir det gärna en deckare. Favoritförfattaren på den fronten är helt klart Dorothy Sayers och hennes underbara böcker om Lord Peter Wimsey.

6. Jag är uppvuxen i Svenska kyrkan och kommer från en prästsläkt i Västergötland. Min pappa Paul-Ragnar är präst och det var även min farfar och farfars far. Ändå blev jag baptist. När jag var sexton år kom jag fram till att barndopet inte är ett riktigt dop och lät därför döpa mig i baptistkyrkan i Jönköping den 11 januari 1976. Det har jag aldrig ångrat. Övertygad baptist är jag fortfarande.

7. Även på min mammas sida finns det anknytning till Svenska kyrkan. Min mamma Margareta är teol.kand. och författare till böcker, böner och sångtexter. Mamma hette Giertz som ogift och den f.d. Göteborgsbiskopen, författaren och bibelöversättaren Bo Giertz var bror till min morfar. Även om jag har en helt annan syn på dop, kyrka och ämbete än min berömde släkting håller jag honom för att vara en av 1900-talets stora kristna ledare i vårt land. Hans historiska romaner Stengrunden och Tron allena är klassiska mästerverk som förklarar Guds nåd på ett fantastiskt sätt. Böckerna präglas av luthersk teologi när den är som bäst, men tyvärr är bilden av baptisterna inte helt korrekt. Men jag gillar dem ändå!

Sju personer jag utmanar

Nu till dem jag utmanar. Jag börjar med Lydia, Olof, David, Micke som alla är nuvarande eller tidigare kursdeltagare på Mariannelunds folkhögskola. Jag glömmer inte mina elever så lätt!

Och så några till:

Stefan är doktorand i Åbo, lärare på PTS och en duktig exeget med fokus på Gamla testamentet.
Michael studerar på PTS och har en passion för radikalt lärjungaskap.

Tomas utmärkta blogg om församlingsplantering borde läsas av betydligt fler.4 kommentarer:

 1. Där överaska du mig Jonas. Trodde inte du skulle anta utmaningen. Men ack så fel man kan ha :)

  SvaraRadera
 2. Utmaningen antagen! :) - Roligt att läsa att du är i familj med själveste Bo Giertz!! - Imponerad *s*

  SvaraRadera
 3. Med en liten suck antar jag din utmaning, men bara för att det är du Jonas som gör det.

  SvaraRadera
 4. En utmaning är en utmaning, o jag väljer att anta den :)

  SvaraRadera