måndag 8 december 2008

Floyd McClung och Simple Church

Man kan vara kyrka på många olika sätt. Det som ibland kallas för Simple Church är ännu inte stort i Sverige, men det är en växande rörelse i många länder. En av förespråkarna för Simple Church är Floyd McClung tidigare bl.a. missionär inom UMU, kommunitetsgrundare och ledare för UMU i Europa.

Jag har inspirerats och utmanats av Floyd McClung ända sen slutet av 70-talet då jag läste om den kommunitet han var med och startade i Holland. Nu är det Tomas som tipsat om hans tankar genom ett blogginlägg.

McClungs vision om en församlingsplanteringsrörelse av typen Simple Church finns här.

En kort film som presenterar Simple Church kan du se här.

Kan denna typ av enkla kyrkor, i stort sett utan kyrkolokaler eller anställda fungera i Sverige? Jag hoppas någon vill pröva. Hur tänker du om detta?

6 kommentarer:

  1. i mina öron låter det ju snarlikt det som man lite slarvigt buntar ihop som "new monasticism". uppenbar skillnad är väl just själva kommunitetstanken, men i övrigt så handlar de båda om enkelhet, gemenskap och tjänst för de behövande. så för att svara på din fråga: JA!, det kan fungera och har så smått börjat fungera.

    SvaraRadera
  2. Jonas, tack för länken till Small Church. Jag har missat den. Om det kan fungera, det tror jag, men det som kan vara lite knepigt är att få det att fungera bra med barnfamiljer i vår kultur. Däremot tror jag det kan vara bra att ha detta som kärnan i en församling/församlingsplanteringsrörelse så vi inte är beroende av anställda och byggnader även om det inte är fel att ha det också.

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte om "fungerar" är rätt ord, men det är klart det är på riktigt. Jag tillhör en sådan grupp och jag känner till andra. Personligen blir jag allra gladast just när "simple church", "house church" eller "organic church" (frank viola) möter något av typen ny-anabaptism eller New Monasticism. Det jag känner till om simple church o dyl är att dom har en väldigt evangelikal teologi och inte trycker på livsstilsfrågorna, medan New Monasticism däremot alltför lätt köper dom "traditionella" kyrkliga praktikerna.
    /Jonas Lundström

    SvaraRadera
  4. Takk for en meget interessant og inspirende blogg.

    Stener

    SvaraRadera
  5. tack för inlägget Jonas
    Jag har forskat lite i Simple Church och tycker det verkar bra - inte långt ifrån kommunitetstanken. Mc Clung sa i ngn video att en tredjedel av alla Simple Churches lägger ner efter tre år pga att folk inte orkar och vill tillbaka till en mer bekväm traditionell kyrka... Det kostar allt att bli del av en liten medveten gemenskap som kräver att man utlämnar sig själv och blottar sig för andra.

    frid
    David Å

    SvaraRadera
  6. Mathias Jonsson28 maj 2009 kl. 07:46

    Jag är starkt attraherad av det Floyd beskriver. Inte minst för att han faktiskt lever i det som han pratar om. Det är inte teoretiskt utan praktiskt. Sen tror jag att varje sådan grupp får hitta sitt uttryck, så att det inte bara blir en kopia av något annat, utan att vi är ledda av den Helige Ande. Jag är egentligen inte ute efter en ny form för formens skull, men hittills har ingen kunnat presentera en form som skulle kunna fungera bättre, åtminstone inte enligt min mening. Inte så att alla ska bli enkla församlingar, men om jag skulle medverka till att starta något idag, så är detta nog den enda modellen som jag skulle förorda starkt. Det kräver mycket riktigt lite mer av var och en som är med i ett sådant sammanhang, men vi vill väl ha ett levande och utmanande församlingsliv, där vi är beroende av Gud och det är "på riktigt", istället för den konsumtionskristendom som det så lätt blir när 80-90% är passiva konsumenter i våra möten. Är medveten av att det var en generalisering, men det är väldigt lätt att församlingslivet blir ett betraktande på söndag och det är inte så utmanande. Nu är ju den egna inställningen viktig oavsett sammanhang, men formen kan uppmuntra eller bromsa egna initiativ och att vara ledd av Anden. Ja, detta blev en spontan kommentar.

    SvaraRadera