lördag 16 januari 2010

Ingen kommer undan

Jag är upprörd och arg. I veckan presenterades den så kallade vanvårdsutredningen. Den handlar om hur svenska barn har behandlats på barnhem och i fosterhem under 1900-talet. Hittills har utredningen intervjuat ca 400 personer och många fler står i tur. Det är fruktansvärd läsning (se tex. här och här). Hälften av barnen utsattes för sexuella övergrepp och många fick uppleva kränkningar, vanvård, misshandel och ren tortyr. Det hände i Sverige under hela 1900-talet och det var de sociala myndigheterna som hade ansvaret för placeringarna.

Jag blir fruktanvärt arg när barn far illa. Bibeln visar att Gud känner likadant. Han står på de svagas och faderlösas sida. Det står skrivet: "Änkor och faderlösa får ni inte behandla illa" (2 Mos 22:22), och "Herren ger främlingar skydd, stöder faderlösa och änkor men korsar de ondas planer" (Ps 146:9). Han ska döma var och en som har behandlat ett barn illa: "Jag kommer till er för att hålla dom, och utan dröjsmål skall jag ställa trollkarlar, äktenskapsbrytare och menedare till svars och alla som förtrycker daglönare, änkor och faderlösa och som förfördelar invandrare - alla dem som inte fruktar mig, säger Herren Sebaot" (Mal 3:5).

Det ger mig en viss tröst i allt elände att Gud är en rättvis domare. Ingen kommer undan. Alla som har misshandlat, torterat, våldtagit och vanvårdat barn kommer att stå till svars inför Gud för vad de har gjort, och "domen blir obarmhärtig över den som inte har varit barmhärtig" (Jak 2:13). "Ty alla skall vi stå inför Kristi domstol, sådana vi är, och där skall var och en få igen för vad han har gjort under sitt jordiska liv, gott som ont" (2 Kor 5:10).

Allt kommer att avslöjas en dag och Gud kommer att ge upprättelse åt alla dessa barn som vanvårdats i Sverige. Jesus säger att "Det finns ingenting gömt som inte skall komma i dagen och ingenting dolt som inte skall bli känt" (Luk 12:2). Men det är bra att det avslöjas av utredningen redan nu och det är bara att hoppas att även regeringen tar sitt förnuft till fånga och ger en ursäkt och ett rejält skadestånd till de drabbade.

Det här bör också bli en tankeställare för alla dem som tror på myten om att Sverige en gång var ett gott och kristet land där ingen for illa och alla blev omhändertagna. Så har det aldrig varit! Ondskan har alltid funnits mitt ibland oss. Även idag finns det barn som behandlas illa i vårt land. Så borde det inte vara. Du och jag kan vara med och ändra på det. Vi kan engagera oss för utsatta barn som finns i vår närhet och samtidigt kräva att de sociala myndigheterna tar sitt ansvar.


Dagen skriver om utredningen här.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Det är oerhört viktigt att vi engagerar oss för detta. Även pratar om det. Det är så många som lider i tysthet för att ämnet aldrig tas upp! Tack!

    SvaraRadera