fredag 22 januari 2010

Jesus lärde sig Guds ord utantill
Idag
publicerar jag ett litet avsnitt i den lilla boken BibelMemo - en introduktion till bibelmemorering . Den får man när man köper satsen med 132 memoreringskort. I Dagen presenteras BibelMemo idag i artikeln Bibeln som i en liten ask. I Svenska journalen kan man läsa om fyra olika sätt att läsa Bibeln och ett av dem är just memorering. BibelMemo kan beställas direkt från förlaget.

När Jesus var tillsammans med sina lärjungar den sista kvällen innan han skulle korsfästas sa han många viktiga saker. Han sa bland annat: ”Om ni blir kvar i mig och mina ord blir kvar i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det” (J
oh 15:7). Det handlar om att komma ihåg och i sitt inre bevara det Jesus har sagt. Ett verktyg för att göra detta är att memorera hans ord.

Jesus hade själv lärt sig mycket av Gamla testamentet utantill. Det ingick i hans utbildning som judisk pojke. Han hade nytta av det. När han frestades av djävulen i öknen svarade han varje gång med ett bibelcitat. Berättelsen om detta finns i Matt 4:1-11. Han svarar t ex: ”Det står skrivet: ’Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun’”.


När Jesus kom i diskussioner och konflikter i olika frågor om tron citerade han ofta från Skriften i sin argumentation. I Matt 12:7 kan vi t ex se hur han i ett samtal med fariseerna citerade från Hosea och sa: ”Om ni förstod vad som menas med ’Barmhärtighet vill jag se och inte offer’, så skulle ni inte döma oskyldiga”. Ett annat exempel är när
han diskuterade uppståndelsen med några saddukeer och citerade från Andra Moseboken (Matt 22:23-33).

Jesus lät också sitt liv och sin tjänst formas av det som stod skrivet. När han stod inför korsfästelsen fick han både tröst och vägledning genom Skriftens ord. Han sa till lärjungarna: ”I natt skall ni alla komma på fall för min skull, ty det står skrivet: ’Jag skall dräpa herden, och fåren i hjorden skall skingras’” (Matt 26:31).


Jesus visar värdet av att ha god kunskap i Guds ord och att kunna det utantill. Att känna Guds ord så väl kan hjälpa oss i många situationer, t ex när vi behöver vägledning och tröst, i samtal med människor och i den andliga kampen.


Ur BibelMemo


Jonas Melin och Otto Rimås


Foto: Tomas Karlsson

4 kommentarer:

 1. sedär... fint å höra att ni kom till skott med ett projekt som detta... men hur startade idén om att memorera bibeln och vad innehåller bibelmemo egentligen?... mvh Simon Nordin Örebro... snart linköping

  SvaraRadera
 2. Hej Simon! Du undrar hur det startade. Det finns många svar beroende på vilken start du syftar på. Kristna har memorerat Bibeln i alla tider. Vi fyra lärare som gjort BibelMemo memorerade Bibeln när vi var unga och har fortsatt med det senare i livet.
  Sen var det väl någon av mina BibelVäxa-klasser som började memorera tillsammans förra året och det ledde fram till idén om att göra BibelMemo. (Jag tror att det var din klass vt09 och det kanske till och med var din idé, men det kommer jag inte ihåg. Du kanske vet?)
  BibelMemo innehåller 132 memoreringskort i elva olika kategorier, 11 repititionskort, ett skinnfodral, en förvaringslåda och ett introduktionshäfte. Det är bara att sätta igång.

  SvaraRadera
 3. hej jonas!
  det här har egentligen ingenting att göra med ditt blogginlägg, men ville bara säga att det var väldigt uppmuntrande att vara med på er gudstjänst igår! ni verkar vara ett riktigt gött gäng. både jag o jesper kände oss väldigt välkomna. folk som hälsade och samtalade med oss som jag aldrig träffat förrut, det är gott att man kan ha den gemenskapen som syskon! så tack så mycket, och gud välsigne er på råslätt! tittar gärna förbi snart igen. frid!

  SvaraRadera
 4. Kul! Jag har beställt ett ex för att testa på mina deltagare.

  Jag har själv ett litet projekt med att lägga ut bibelundervisning på youtube. Du finner länkarna på min blogg allt eftersom. /Mattias

  SvaraRadera