torsdag 28 januari 2010

Bloggtips om en treenig Gud

Idag har jag läst två korta, men mycket välskrivna blogginlägg om tron på treenigheten. Det ena av skrivet av Joachim Elsander på Kolportören med rubriken Därför tror jag på en treenig Gud. Det andra är skrivet av David Nyström på Metanoia har rubriken Vad handlar treenighetsläran om?

"Det finns en trend i att ifrågasätta treenighetsläran", skriver Joachim. David har samma utgångspunkt och skriver: "Treenigheten verkar vara ett populärt ämne att diskutera på kristna bloggar. Förvånande, kan man tycka, då detta är en av de få grundläggande doktriner som alla kristna trosinriktningar bekänt sig till i alla tider."

Båda argumenterar för att uppenbarelsen om att Gud är en enda Gud, men samtidigt tre personer; Fadern, Sonen och Anden, finns redan i Nya testamentet. Jag håller med dem! Läran om att Gud är treenig är grundad i Nya testamentet och helt oumbärlig för den kristna tron. Stort tack till David och Joachim för att de höjer sina röster i denna fråga.

Treenighetsläran har ifrågasatts många gånger under historiens gång. Det skedde även i den anabaptistiska rörelsen på 1500-talet. Jag har skrivit om Menno Simons och hans kamp för tron på treenigheten här.

1 kommentar:

 1. Hvor finner vi begrepet 'tre-i-en' i Bibelen?

  King James' versjon av 1 Joh 5:7:

  "For there are three that bear record in heaven, the Father, the Word, and the Holy Ghost: and these three are one."

  Andre, friserte utgaver av 1 Joh 5:7:

  Norsk Bibel: "For det er tre som vitner:"

  Svenska Folkbibeln: "Ty det är tre som vittnar:"

  Det er bra med det enkle, bare det ikke blir for enkelt! 'Treenighet' er et bibelsk begrep selvom din bibel-utgave har klippet det ut.

  Norrbaggar i slekten

  SvaraRadera