lördag 22 maj 2010

Anden och missionen i Sverige

Det är pingst och det har varit Jesusmanifestation i Stockholm idag. 25000 personer var samlade i Kungsträdgården för att bekänna Jesus som Herre. Någon talar till och med om att det är väckelse på gång, men det tror jag är att ta i. Jag har varit med sen mitten av 70-talet och jag har hört många proklamera att "nu blir det väckelse". Det har alltid varit önsketänkanden och fromma förhoppningar, utan förankring i verkligheten. De senaste veckorna har Dagen haft flera artiklar (1, 2, 3) om att det fortsätter att gå bakåt för frikyrkorna i Sverige. Jag tror att en förändring är möjlig, men jag kan inte se att den har börjat än. Det finns förstås ljuspunkter, men i det stora hela ser det ganska mörkt ut för kyrkan i Sverige. Vi är på väg in i en efterkristen kultur, men det skapar också nya möjligheter för evangeliet.

Men för att kunna vända trenden måste vi inse allvaret i situationen. Sverige är ett missionsland, ett missionsfält. Och vi som följer Jesus i det här landet är missionärer i en främmande kultur. Det är glädjande och intressant att även evangeliska grupper inom Svenska kyrkan nu talar om Sverige som ett missionsland. Läs gärna Kyrklig Samlings missionsdokument.

Imorgon är det Pingstdagen och det är en bra utgångspunkt för att tala om mission. Vi behöver fyllas med Andens kraft, precis som de 120 på den första pingstdagen i Jerusalem. Utan Pingstens dop i helig Ande kan vi inte lyckas med missionsuppdraget. Det var Andens gåva som var startpunkten för den framgångsrika missionsrörelsen under det första århundradet. Det kan hända igen, det kan hända i Sverige. Samma kraft finns tillgänglig för dig och mig idag. Låt oss be om en ny pingst för Kristi kyrka i Sverige.

Jag har skrivit mer om detta tidigare. Här är några inlägg som anknyter till Pingsten och Apg 2.


Jag är övertygad om att vi kan få se en förändring i Sverige. Men då måste vi hålla fast vid Bibeln och bekännelsen. Då måste vi fyllas av Anden. Då måste vi leva efter Jesu bud. Då måste vi berätta om Jesus Kristus och Guds rike på ett sätt som människor i vår tid förstår. Då måste vi bygga gemenskaper som lever ut Guds rike och Guds kärlek på ett konkret och praktiskt sätt. Om vi gör det kan det bli en förändring i missionslandet Sverige. Vill du vara med och skapa den förändringen?

1 kommentar:

  1. Jonas! Bra att du inte tror på att olika "jippon" kan förändra kristenhetens situation i Sverige. Det är beklämmande att många kristna tror, att en Jesus-manifestation kan skapa väckelse. Vi har sett flera sådana här jippon komma och gå och det har inte förändrat den andliga situationen i Sverige.

    De sanna kristna litar inte på "massor" och inte sin egen kraft, utan det är Herren, som ger växten dvs. livet. De kristna ska FÖRKUNNA, presentera evangeliet för sin samtid, detta får ske med bön och uppriktig uppsåt, men växten är Herrens verk!

    Kristna sammankomster, konferenser och manifestationer och dylikt kan ha sin betydelse att dela gemenskap och byta erfarenheter och träffa nya människor. Då kan det vara positivt, men när det blir bara att demonstrera och "visa sina muskler mot den otroende omvärlden", då blir det just det - människoverk!

    Hannu frånn Buurseryd

    SvaraRadera