onsdag 4 augusti 2010

Det blåser från väster

I oktober 2008 skrev jag ett par texter om den keltiska kyrkan. Du finner dem här: Den keltiska missionen och Lite mer om keltisk missionsstrategi. Där argumenterade jag för att vår tids kyrka har mycket att lära av den keltiska kyrkan på de brittiska öarna ca 500-800 e.Kr.

Nu har det kommit en ny bok på svenska som handlar om detta. Den heter Vindarna från väster - lärdomar från den keltiska kyrkan och är utgiven av Logos Media. Boken är skriven av Per-Eive Berndtsson, präst i Johanneskyrkan Kornhill i Halmstad (EFS). Församlingen är ett slags "keltiskt kloster i modern tappning". Jag har tidigare presenterat boken här. Nu är det dags för en lite längre recension.

Boken är på 250 sidor och den är indelad i tre delar. I bokens första del gör författaren en omvärldsanalys och försöker beskriva det postmoderna Sverige vi lever i idag. Han gör det på ett kortfattat och tydligt sätt och visar att han har en stor känslighet och lyhördhet för den kultur han lever i.

Bokens andra del berättar historien om den keltiska kyrkan. Med början Patricks missionsarbete på Irland på 400-talet får vi lära känna en annorlunda missionsrörelse som påverkat hela Europa. Några av de keltiska missionsledare som presenteras är Columba, Aidan, Hulda och Columbanus. Författaren har gjort grundlig efterforskning och presenterar historien på ett förtroendeingivande sätt.

Den tredje delen är den mest omfattande och det är här vi får del av bokens huvudärende. På ett tydligt och praktiskt sätt får vi del av vad vår tids kyrka kan lära av den keltiska kyrkan. Per-Eive Berndtsson presenterar lärdomarna i tretton punkter, ett kapitel för varje punkt. Han ger många praktiska tips och exempel och delar sina egna erfarenheter från församlingsbygget i Halmstad. Boken innehåller mycket användbart för alla som vill bygga bibliska och växande församlingar i Sverige idag. Jag uppskattar särskilt betoningen på att kyrkan måste vara i samklang med sin kultur och hitta anknytningspunkter för evangeliet i den omgivande kulturen. Boken ger god vägledning för detta. Jag rekommenderar den varmt.

Tyvärr har boken en del mindre språkfel och korrekturfel. Det drar ner betyget lite grann på en annars mycket läsvärd bok. Jag kommer att använda den som kurslitteratur i distansutbildningen i församlingsplantering.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset. Alltid extra välkommet med dylik litteratur som fötts i en svensk kontext.

    /Fredrik Lignell

    SvaraRadera