måndag 4 juli 2011

Bokpresentation: Surprised by Hope


Jag har tidigare inte läst mycket av N. T. Wright. Jag har hört många referera till honom och jag har förstått att han är en av vår tids mest framstående bibelforskare och dessutom biskop i den anglikanska kyrkan. Nu har jag tagit mig igenom hans Surprised by Hope - Rethinking Heaven, the Resurrection, and the Mission of the Church (tryckt 2008, 332 sidor). Jag blev inte besviken. Det är en enastående bok!

N. T. Wright tar sig an den stora förvirring som råder om det kristna framtidshoppet och visar på hur intimt förknippat det är med hur vi lever idag. Många kristna tror att slutmålet är himlen. Det är det inte!

Wright visar att den kristna trons mest centrala idé är den kroppsliga uppståndelsen. Han ger ett starkt försvar för att Jesus verkligen uppstod kroppsligen och visar hur Jesu uppståndelse utgör grunden för den kristna församlingens tro på allas uppståndelse vid tidens slut.

Wright fortsätter med att undersöka vad det betyder att vänta på "nya himlar och en ny jord", vad som händer när man dör och vad Jesu återkomst innebär. Han gör det grundligt och enastående bra och han visar vad Bibeln lär om dessa saker. Det är inte alltid som de flesta kristna tror. Slutmålet är inte himlen, utan att uppstå och leva på en ny jord där rättfärdighet bor. Det handlar snarare om att himlen kommer till jorden, än att vi ska komma till himlen.

Wright argumenterar övertygande att det vi tror om livet efter döden direkt påverkar vad vi tror om livet före döden. Om Guds plan är att förnya och befria hela skapelsen - och om den nya skapelsen redan har börjat genom Jesu uppståndelse - då kan kyrkan inte nöja sig med att bara "frälsa själar", utan ska också förebåda den slutliga nyskapelsen genom att redan nu arbeta för Guds rike, och förmedla helande och hopp i livet här och nu. Detta ligger i linje med bönen Jesus lärde oss att be: "Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen" (Matt 6:10).

Det här är absolut en av de bästa böcker jag läst om det kristna hoppet och läran om de yttersta tingen. Boken tar upp många olika ämnen och har även ett intressant avsnitt om den slutliga domen och den dubbla utgången. Bokens stora styrka är den tydliga kopplingen mellan framtidshoppet och kyrkans uppdrag i världen idag. Där har vi verkligen något att lära. Det här är en bok jag kommer att läsa flera gånger.

Har du läst den? Vad tänker du om den?

Uppdatering 14/9 2013: Boken finns nu även på svenska med titeln Ännu bättre - hoppet om himlen med nya ögon.

6 kommentarer:

 1. Det enda problemet med N.T WRight är att han lär ut "New Perspective on Paul" vilket är en villolära som till kommit de senaste åren.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag älskar N.T Wright! Josef: Må Herren välsigna dig, men du har fel. NPP äger, Calvin förlorar.

  SvaraRadera
 4. Tycker mycket om Surprised by Hope. Jag uppskattar mycket att NT Wright också kan skriva böcker som lekmän kan läsa (många av hans andra är allför akademiska för mig).

  Jag återkommer ofta till Surprised by Hope, eftersom jag upptäcker nytt hela tiden.

  Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
 5. Det är en bok som definitivt ligger långt upp på listan över böcker jag borde läsa. Jag kan rekommendera hans bok "Justification".
  Ett tips: www.ntwrightpage.com/

  SvaraRadera
 6. Tack för era kommentarer. Jag är inte så insatt i New Perspective on Paul (NPP) och vilken syn Wright har på rättfärdiggörelsen. Det är något jag måste läsa på mer. Tack för tipsen.

  SvaraRadera