Jag läser ganska mycket. Böcker har alltid hjälpt mig att lära mig nya saker och att växa som människa och kristen. Det finns böcker som har förändrat mitt liv. Faktum är att det var en bok som en gång för många år sedan gjorde att jag blev kristen och började följa Jesus. Jag gillar böcker!
Ofta har jag flera böcker på gång samtidigt och det är inte säkert att jag läser alla till den sista sidan. Nu i sommar har det blivit lite kaotiskt med läsandet. Jag har för närvarande sex böcker som jag har börjat läsa och det blir lite för mycket. Alla är bra och alla ska bli lästa, men i vilken ordning? Genom att skriva om böckerna här kanske jag kan få lite ordning på tankarna.
Jag har börjat i två böcker från den mycket intressanta bokserien After Christendom: Worship and Mission after Christendom av Alan & Eleanor Kreider och Reading The Bible After Christendom av LLoyd Pietersen. Detta är bok nr 5 och 6 i serien och jag har redan läst tre av de tidigare, bland annat de två första som båda är skrivna av Stuart Murray: Post-Christendom och Church After Christndom. Båda rekommenderas varmt. Jag har tidigare förklarat vad som menas med begreppet Post-Christendom här. Eftersom bibelsyn och bibeltolkning är ett av mina ämnen är jag väldigt nyfiken på boken om att läsa Bibeln i den efterkristna kulturen. Vad kan det innebära?
En bok som är lite grann i samma anda är Forming Christian Habits in Post-Christendom - The legacy af Alan and Eleanor Kreider. Alan och Eleanor Kreider är amerikanska mennoniter som levt en stor del av sina liv som missionärer i England. Genom sin tjänst där har de varit en viktig bidragande faktor till det växande intresset för anabaptismen och i formandet av The Anabaptist Network. Den här boken berättar om deras liv och tar upp olika teman i deras undervisning under rubrikerna Community, Worship and Mission. Boken gavs ut i samband med Alan's 70- årsdag och är skriven av vänner och medarbetare i England och USA.
När Jag skrev om Tom (N.T.) Wrights bok Surprised by Hope härom veckan var jag inte medveten om den stora debatten om hans syn på Paulus och rättfärdiggörelsen. Jag blev uppmärksammad på detta i flera kommentarer och nu har jag börjat läsa Wrights debattbok Justification - God's Plan and Paul's Vision där han svarar på den kritik som riktas mot honom och förklarar vad han verkligen menar. Det är en oerhört spännande, klargörande och utmanande bok. Tom Wright har verkligen goda argument för sin syn på Paulus och rättfärdiggörelsen och det är absolut inte ett "nytt evangelium" eller an villolära som en del påstår. Jag återkommer i ämnet när jag läst klart. För den som är nyfiken rekommenderar jag dessa två artiklar av Wright: New Perspectives on Paul och The Shape of Justification.
När jag i söndags besökte All Souls Church i London köpte jag förstås en bok av John Stott. (Han var ju pastor och ledare i den församlingen i många år.) Boken Evangelical Truth - A personal plea for unity, integrity and faithfulness är lite av Stotts andliga testamente till den evangelikala rörelse han stått i spetsen för under hela sitt liv.
En bok av ett helt annat slag är Christian Outdoor Leadership - Theology, Theory and Practice av Ashley Denton. Ashley Denton är grundare och ledare för organisationen Wilderness Ministry. Den arbetar med äventyr och friluftsliv som ett verktyg att berätta evangeliet, träna lärjungar och forma kristna ledare. Jesus gjorde det mesta av sin undervisning utomhus och det menar Denton att vi också kan och bör göra. Det är en mycket tankeväckande och utmanande bok för ledare och lärare. Den passar bra på Mariannelunds folkhögskola där vi ju har kursen BibelÄventyr.
Nu har du fått lite inblick i min något splittrade sommarläsning. Jag får väl försöka komma igenom en eller två taget. När de är färdiglästa kanske jag återkommer med mer genomtänkta omdömen. Vad läser du i sommar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar