torsdag 20 oktober 2011

Skilsmässa och omgifte i kyrkan


Jag har brottats mycket med frågorna om skilsmässa och omgifte. Hur ska man förstå Jesus och Paulus mycket strikta undervisning om skilsmässa och omgifte och hur ska man tillämpa den i vår komplicerade situation där så många är skilda och omgifta? Jag har alltid tolkat Jesus som mycket restriktiv i dessa frågor. Min syn har formats av böcker som Jesus and Divorce av William Heth och Gordon Wenham och The Divorce Myth av Carl Laney. Samtidigt har jag haft svårt att tillämpa undervisningen i praktiken, utan hänvisat till Guds nåd för att vara lite generösare än Jesus och Paulus verkar vara.

Nu har jag läst en bok som utmanat mig att tänka om. Det är den jag vill presentera idag: Skilsmässa och omgifte i kyrkan av David Instone-Brewer. Den är helt ny på svenska och är den första boken som ges ut av det nystartade förlaget Evangelie.

David Instone-Brewer är en engelsk baptistpastor och akademiker som specialicerat sig på den judiska litteraturen på Nya testamentets tid. Det är i ljuset av denna forskning som han ger nya perspektiv på hur man ska förstå det Jesus och Paulus säger om skilsmässa och omgifte. Han menar att man måste förstå vilka olika uppfattningar som fanns bland rabbiner och skriftlärda på Jesus tid för att uppfatta det han säger på rätt sätt. Genom en övertygande och detaljerad argumentation kommer Instone-Brewer fram till att skillnaden mellan GT och NT inte är så stor i dessa frågor. Han menar att både Jesus och Paulus godkänner de fyra skäl till skilsmässa som finns i GT och att de accepterar omgifte efter en giltig skilsmässa. Han ger också en mycket bra undervisning om vad ett äktenskap är och vad vigsellöftena innebär. Man kan säga att han får teori och praktik att mötas på ett mycket tilltalande sätt. Buden blir begripliga och möjliga att tillämpa i verkligheten. Hans argument är värda att begrundas. Jag hoppas att du blir intresserad av att läsa boken.

Jag har i alla fall fått något att fundera på. Nu ska jag studera frågan vidare och kanske läsa om någon av de gamla böckerna. Jag är mycket tacksam för att den här boken kommit ut på svenska och att jag har läst den. Den ger hopp för äktenskapet, och även för den som gått igenom en skilsmässa. Boken rekommenderas varmt!

Här är några andra som rekommenderar den!

”Boken ger en sund undervisning i ett svårt och känsligt ämne och landar i ett budskap som känns både bibliskt och kärleksfullt.”

Carl-Erik Sahlberg, teol dr, präst i S:ta Clara Kyrka

”Dr. Instone-Brewer lyfter upp äktenskapet samtidigt som han skänker hopp till dem vars äktenskap har havererat.”

Pamela Sjödin-Campbell, leg. Psykoterapeut

”Kristna … får här hjälp på ett trovärdigt sätt och utmanas att hantera frågor som rör skilsmässa mitt i ett samhälle som allt mer liknar det Paulus levde i.”

Lars-Göran Sundberg, lektor på Johannelunds teologiska högskola

”Detta är en bok i bästa evangelikal-reformatorisk anda!”

Per-Axel Sverker, teol. dr., bibellärare

Dagen berättar idag om att frågan om vigselrätten blir aktuell i årets kyrkomöte här, här och här.

David Nyström har tidigare presenterat David Instone-Brewers forskning på sin blogg här.

Författaren själv har sammanfattat bokens innehåll i en artikel i Christianity Today. Den artikeln hittar du här.

10 kommentarer:

 1. Tack Jonas! Nu blev jag lugn i mitt bibelgrubbleri "normaliserad kvinnor, Skilj er inte från era män"... Även om jag fortfarande ber att Gud ska hela.... Kram/Elin

  SvaraRadera
 2. Haha. "ni kvinnor" ska det stå....smartphone.... :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Jonas,

  Skrev själv ett blogginlägg om Instone-Brewer's forskning i frågan för ett par år sedan.

  http://metanoiablog.wordpress.com/2009/02/05/om-aktenskap-och-skilsmassa/

  För den som inte orkar läsa boken, ger den här artikeln en liten sammanfattning av argumentationen: http://www.christianitytoday.com/ct/2007/october/20.26.html

  SvaraRadera
 4. Tack Elin! Tack David för dina länkar. Jag har lagt in dem i inlägget.

  SvaraRadera
 5. Ja, jo, det låter trevligt.
  Men det gör det ju tyvärr ofta när man på olika, och ibland väldigt avancerade, sätt vill undvika att tro att Jesus faktiskt menar vad han säger.

  Och med det vill jag säga vad då?
  Kanske att jag även när det gör ont väljer att lita på att han menade vad han sade.

  Pax
  Tobias

  SvaraRadera
 6. Just det Tobias, vi ska absolut tro på det Jesus säger och följa det. Men då gäller det ju först och främst att man också förstår vad Jesus säger. Kanske missförstår vi honom, eftersom vi inte förstår sammanhanget. Jag tycker nog du ska läsa boken och pröva David Instones-Brewers argument, innan du förkastar dem.

  SvaraRadera
 7. thanks for sharing..

  SvaraRadera
 8. Gud går inte emot sitt eget ord. Han hatar skilsmässa. Malachi. När Jesus fick frågan om skilsmässa hänvisade han först direkt till att Gud har gjort dem till ett och de är inte längre två men ett kött och det Gud har fogat samman ska människan inte skilja åt. Och när man tänker på hur lärjungarna reagerar efter Hans tal förstår man att det är riktigt håra bud. Lärjungarna svarar att om det ska vara så, är det bättre att inte gifta sig. Att bli ett kött genom förbund innebär att det är bara döden som kan skilja åt. Hur konstigt det hela skulle inte vara om Gud samfogar och gör 2 till ett kött och så stor delen av kristenheten kränker Hans skapelse genom att tro att vi har makt att göra det som är samfogat av Honom till 2 separata, ja genom ett papper, el t o m otrohet. Förbundet består till döden och kan inte ens brytas med omgifte (som i Guds ögon inte är ett äktenskap).

  Må Gud vara oss nådig. Vi har lämnat heligheten åt sidan och känner ingen Gudsfruktan längre utan vill hela tiden anpassa oss till förändringar. Den här okänsligheten inför synd som tar över våra kyrkor.

  Jag har blivit lämnad av min man för någon annan. Vi är inte skilda på pappret ännu. Han väntar till och med barn med henne nu. Vad skulle de flesta råda mig? Jag är 27, varit gift i 7 år. Framgångsrik och vacker. Vad skulle folk säga till mig om de visste? Ja, ni vet. Du är fri att gifta om dig. Han har gått för långt etc. Men vad säger Gud? Vad skulle Jesus göra? Om jag är en sann kristen med längtan att efterlikna Jesus, borde jag inte då ta efter Hans exempel? Borde jag inte istället ställa mig i gapet och be för hans frälsning?, även om han inte förtjänar det? Vad har vi förtjänat själva? Vad har inte Gud gjort för oss?

  Istället för att ge folk anledning att få fortsätta i sin synd för att inte trampa dem på tårna, predika sanningen. Frälsning som kräver sann omvändelse.

  Gud är inte bara en gullegud. Om vi förstår vad det innebär att frukta och respektera Honom kommer vi inte fortsätta komma med sådana här saker men ser istället vart folk är på väg och börjar be för dem istället. Vi blir istället bönekrigare och tar vårt böneansvar som kristna!

  Det må kosta mig stolthet, obeskrivlig smärta etc etc etc men det viktigaste för mig är att ära min Gud och löftet som jag har gett. De här få dagarnas lidande kommer inte kunna mätas med evigheten i Himmelen. Jag gör ett val att Se saker genom Guds ögon och inte människors. I Guds ögon är jag ett kött med min man tills döden.

  Guds frid

  SvaraRadera
 9. Det här är verkligen ett svårt ämne. David Instone-Brewer har en del klargörande att komma med. Men kanske även detta kan vara något?http://www.divorcehope.com/godjoinedmarriage.htm:

  SvaraRadera
 10. Det verkar ha blivit något krångel med den länk jag la in. Jag gör ett nytt försök:
  http://www.divorcehope.com/godjoinedmarriage.htm

  SvaraRadera