fredag 21 oktober 2011

Hoppet om Guds rike

Idag tar tidningen Dagen upp frågan om Jesus återkomst i flera artiklar. Man frågar sig varför vi i den svenska kristenheten talar så lite om att Jesus ska komma tillbaka. Tror vi inte på det? Väntar vi inte längre på hans återkomst? Agne Nordlander och Liselotte J Andersson intervjuas i längre artiklar. En rad pastorer ger korta svar på hur de undervisar om ämnet. Även pingstpastorerna Sten-Gunnar Hedin och Jack-Tommy Ardenfors blir intervjuade i en artikel. Alla verkar överens om att vi talar för lite om att Jesus ska komma tillbaka och upprätta Guds rike och försöker förklara varför det blivit så. Det är intressanta och läsvärda artiklar.

Det är mycket viktigt att vi undervisar om det kristna hoppet och Jesus återkomst. Han måste ju komma tillbaka och göra färdigt det han började här på jorden. Det blir inte klart förrän ondskan är fullständigt besegrad och vi får vandra på "en ny jord där rättfärdighet bor" (2 Petr 3:13). Det är det som ska ske när Jesus kommer tillbaka. Jag undervisar ganska mycket om detta, eftersom det är ett av mina ämnen på Mariannelunds folkhögskola. Om du vill läsa något matnyttigt om det kristna hoppet kan jag rekommendera Surprised by hope av N.T. Wright.

Hoppet om att Guds rike ska komma i framtiden ger också motivation för att vittna om Guds rike här och nu. Jesus lär oss ju att be att Guds rike ska komma och att Guds vilja ska ske här på jorden. Det kan vi göra genom att engagera oss för den värld vi lever genom att arbeta för fred, och rättvisa, ta ansvar för skapelsen, bekämpa fattigdom och förtryck, sprida evangeliet om Jesus och Guds rike och plantera församlingar. Om allt detta handlar vår nya kurs BibelOmvärld och nu har eleverna som går den startat en blogg för att sprida budskapet. Välkommen till BibelOmvärlds blogg.

En viktig aspekt på Guds rike är att verka för fred. Saliga är de som skapar fred, säger Jesus (Matt 5:9), Guds rike är rättfärdighet och fred och glädje i den helige Ande, skriver Paulus (Rom 14:17). Dagen har intervjuat den palestinske pastorn Alex Awad, som är på Sverigebesök. "Vi är kallade att älska vår nästa och vår fiende", säger han. Det är viktigt att vi lyssnar till våra palestinska bröder och systrar och deras erfarenheter. Alex Awad är en evangelikal profil i Jerusalem och han arbetar för fred i det heliga landet. En annan organisation som verkar för detta är Pentecostals and Charismatics för Peace and Justice, som håller på att producera en film om pingstvänner i Palestina. Här är en liten försmak:

Pentecostals in Palestine - 6 minute trailer


Det är viktigt att arbeta för en hållbar och rättvis fred i det heliga landet. "Som evangelikal skulle jag önska att alla evangelikaler fördubblade sina insatser för fred och rättvisa i det heliga landet. Jag ber om detta oavsett vad ni tror om de bibliska profetiorna. Vi är inte kallade att uppfylla profetior. Det gör Gud i sin tid. Vi är kallade att älska både vår nästa och vår fiende och leva i fred med dem", säger Alex Awad. Jag tror att vi ska lyssna på honom.

Så låt oss sprida budskapet om att Jesus ska komma tillbaka för att döma världen och regera i sitt rike. Låt oss redan nu leva ut det riket och vittna om den freden. Låt oss verka för fred med Gud, mellan människor, i familjer, i samhället och mellan folk och nationer. "Blessed are the peacemakers."

"Han (Jesus) som vittnar om detta säger: 'Ja, jag kommer snart'. Amen, kom, Herre Jesus" (Upp 22:20).

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dej, tyvärr är det många kristna som istället för att verka för fred och försoning motverkar en fred. Kommentarerna till artikeln om Alex Awad i tidningen Dagen är typiska. Jag har träffat honom personligen i Betlehem för ett par år sen När jag efteråt tackade honom för att vi fått besöka skolan så sa han åt mej: "Att det kommer pastorer hit från västerländska kyrkor och säger rätt i ansiktet på mej ” Ni hör inte hemma här, detta är Israels folks land , du borde flytta till Jordanien eller Syrien ! Vilken oförskämdhet och kärlekslöshet." Här kan ni läsa en debattartikel han skrev : Stöd oss för en Palestinsk stat

    SvaraRadera
  2. Jag hörde för en vecka sen en jättebra predikan om den sista tiden, mycket sund undervisning av Martin Alexandersson från EFS: http://www.youtube.com/watch?v=wSlw75OrPco

    SvaraRadera