fredag 27 april 2012

Dessa mina minsta och kampen för flyktingarna

Med tre hela uppslag, tre stora artiklar och många bilder beskriver Dagen vad man kallar det kristna kriget mot avvisningarna. I den största artikeln intervjuas aktivisten och anarkisten Jonas Lundström. I de andra intervjuas chefen för Migrationsverkets förvar och en kristen polis som är med och verkställer utvisningar. Det är en fascinerande läsning. 

Jag sympatiserar med aktivisterna som vill stoppa utvisningarna. Jag är mycket kritisk till svensk flyktingpolitik och vill att den ska bli mycket generösare och humanare. Det är det många som vill. Alla går dock inte så långt som Jonas Lundström och förespråkar en helt gränslös värld och en upplösning av nationalstaten. Det gör inte jag heller. Jag har svårt att tänka mig att världen skulle fungera helt utan stater och styrelseskick. Men jag är i alla fall för öppnare gränser och en generös flyktingpolitik. Det är i alla fall något. 

Många kristna är engagerade i flyktingfrågan. En del som Bengt Sjöberg jobbar hårt med att hjälpa enskilda i sina asylprocesser (här berättar han om den senaste veckan engagemang), andra (som många av våra elever på Mariannelunds folkhögskola) är engagerade lokalt och knyter kontakter på flyktingförläggningen och skapar integration i samhället. Andra deltar i blockader för att stoppa utvisningar (läs om den senaste veckans händelser här och här). Andra gömmer flyktingar som ska utvisas. Andra jobbar politiskt. Man kan vara med i kampen på många olika sätt. 

Det nybildade kristna flyktingnätverket har nu fått ett namn och en hemsida. Det heter Dessa mina minsta och hoppas på att samla kristna som deltar i kampen för flyktingarnas sak på olika sätt. Kom med du också. 

Det är säkert inte lätt att vara kristen polis i den här situationen. Det förstår man när man när man läser intervjun med "Henrik". Men jag har lite svårt med inställningen att man ska göra sitt jobb utan att ta hänsyn till sina privata åsikter. Man måste faktiskt ta ansvar för sina handlingar och inte bara lyda order. Det skulle vara intressant att se vad som händer om kristna poliser vägrar att genomföra utvisningar. Jag hoppas och ber att någon ska våga ta det steget. Vad tycker du?

1 kommentar:

  1. Generösare invandring då det finns svenska familjer som knappt har råd med hårdbröd då deras pengar går till...

    Sitter själv med en morsa i pension som arbetat mycket och försörjt, uppfostrat 4 barn och har den lägsta pensionen 8000,kr cirka! Och sen finns det invandrare som kommer till Sverige, gör inte ett skit... De kan till och med vara anhöriginvandrare och automagiskt får en "månadslön" på 14.000 + inredda lägenheter där ens morsa aldrig ens skulle kunna drömma om att bo... Det är en sjuk rättvisa det mot någon som levt och tjänat sitt liv åt landet. Jag är inte rasist, jag är realist.

    Dags för dig att kolla utanför villaområdet i bromma

    SvaraRadera