onsdag 24 december 2014

Boklucka 24: Bibeln, böckernas bok

Idag är det julafton och det är dags att öppna den sista luckan i adventskalendern. Inte helt oväntat är det Bibeln som jag finner där. Bibeln är utan tvekan den bok jag älskar mest av alla böcker. Det är också där vi finner berättelserna om Jesus och hans födelse i Betlehem. Det är Bibeln som berättar om Josef och Maria, herdarna, änglarna och de vise männen från österlandet.

Bibeln är egentligen ett bibliotek och består av 66 böcker fördelade i två stora avdelningar. Den första avdelningen innehåller 39 böcker, kallas Gamla textamentet (GT) och handlar om tiden från världens skapelse fram till att Jesus föddes för drygt 2000 år sedan. Den andra avdelningen innehåller 27 böcker, kallas Nya testamentet (NT) och handlar om vad Jesus gjorde och lärde och händelserna åren efter hans uppståndelse. Böckerna i GT skrevs ungefär under perioden 1500-400 f.Kr. och böckerna i NT skrevs ungefär 50-100 e.Kr. Bibeln har ca 40 olika författare och många olika stilarter. Där finns historiska berättelser, poesi, lagar, brev, profetiska syner och mycket annat.

Bibeln innehåller många berättelser, men egentligen är det en enda stor berättelse som omsluter alltihop. Det är berättelsen om Gud, människan och världen. Det är den stora berättelsen som förklarar hur allting började och hur det kommer att sluta. På de första sidorna läser vi om att Gud skapade världen och på de sista sidorna får vi en inblick i framtiden och hur Gud skapar en ny jord där all ondska för alltid är utplånad. I centrum för hela berättelsen finner vi Jesus Kristus, Guds son som blev människa. Jesus födelse är därför en av historiens viktigaste händelser och det är den vi firar under julhelgen.


Bibeln är mer än en vanlig bok skriven av människor. Bibeln är också Guds ord. Gud själv står bakom texten och talar genom den. Det är många i hela världen som vittnar om att de har hört Gud tala och blivit förvandlade genom Bibelns ord. Gud själv har inspirerat författarna och sett till att deras ord också blev hans ord. Därför kan vi lita på Bibeln. Det som står där är trovärdigt och sant och vi kan lita på Bibelns löften. Min syn på Bibeln kan sammanfattas i de här orden från Lausannedeklarationen: Vi bekräftar vår tro på både Gamla och Nya testamentets gudomliga inspiration, sanning och auktoritet i dess helhet, såsom Guds enda skrivna ord, utan fel i allt som det påstår och det enda ofelbara rättesnöret för tro och liv.


Bibeln har ett klart och tydligt budskap, men den kan vara svår att förstå och många egendomliga uppfattningar har försvarats med hjälp av Bibeln. Om man rycker enskilda verser ur sitt sammanhang kan man finna stöd för nästan vad som helst. Därför måste man läsa hela berättelsen och förstå hur det hänger ihop. De enskilda delarna måste förstås i ljuset av helheten. Att läsa och förstå Bibeln - en handbok av Gordon Fee och Douglas Stuart är en väldigt bra bok om bibeltolkning. Vi behöver vägledning om vi ska förstå Bibeln rätt. Vi får hjälp av den helige Ande, men kan också få god hjälp av duktiga lärare. Bibeln bör också läsas och tolkas tillsammans i den kristna gemenskapen och i den kristna traditionen. Vi behöver varandra för att inte komma vilse.

Svenska Bibelsällskapet utmanar oss att läsa Bibeln varje dag under 2015. Det finns flera bibelläsningsplaner att välja på beroende på hur mycket man vill läsa. Satsningen heter Anta utmaningen och du finner mer information här: antautmaningen.se. Att läsa Bibeln varje dag är en god vana.

Du kan även läsa inläggen Fem sätt att umgås med Bibeln och Biblical interpretation in the Anabaptist tradition om du vill ha en fördjupning av detta ämne.

Till sist vill jag önska alla Barnabasbloggens läsare en riktigt god jul med några ord från denna fantastiska bok, nämligen de ord som ängeln sa till herdarna utanför Betlehem när Jesus var född: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba" (Luk 2:10-12).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar