lördag 20 december 2014

Boklucka 20: Stories - How Mennonites Came to be

Igår presenterade jag en bok om mennoniternas tro och liv. Idag den 20 december innehåller luckan en bok om mennoniternas historia. Den heter Stories - How Mennonites Came to Be och är skriven av John D. Roth.

Mennoniter är ett ganska okänt begrepp i Sverige. Mennoniterna har sitt ursprung i den anabaptistiska rörelsen i Europa på 1500-talet, men idag finns det inte många mennonitförsamlingar på vår kontinent. De flesta mennonitkyrkorna finns i stället i Afrika och Nordamerika. Det finns även en hel del i Asien och Latinamerika. Mennoniterna är idag en världsvid rörelse bestående av många nationella samfund och kyrkor. Hur blev det så? Svaret på den frågan får man om man läser den här välskrivna och spännande boken.

De inledande kapitlen ger en översikt av kyrkohistorien från urkyrkan fram till reformationen på 1500-talet. Det är en nödvändig bakgrund för att förstå hur den anabaptistiska rörelsen uppstod som en tredje väg vid sidan av de katolska och protestantiska kyrkorna. Därefter beskriver boken hur mennoniterna formas som rörelse, möter förföljelser, missionerar, flyr till andra delar av världen, splittras upp i olika grenar, möter svårigheter och problem, stelnar i sina former, upplever väckelser och förnyelser, missionerar igen och blir en världsvid och mångkulturell församlingsrörelse. Det är en berättelse väl värd att läsas och berättas vidare. Jag hoppas att mennoniternas historia ska bli mer känd i Sverige, eftersom vi har en hel del att lära av dem.

När jag var med och planterade Råslätts församlingsgemenskap på 80-talet fick vi god hjälp av flera böcker som kom från mennonit-sammanhang. Jag uppskattar särskilt mennoniternas betoning på att följa Jesus och leva i gemenskap, liksom deras undervisning om relationer, konflikthantering, fred och ickevåld. Sådana betoningar saknas i stor utsträckning i vår svenska kristna tradition, och där har mennoniterna mycket att bidra med. Det tänker jag skriva mer om i morgondagens boktips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar