fredag 11 juni 2010

Mission och fotboll


Sitter på tåget till Sundsvall och funderar. Är på väg att träffa Edvin och Arvid för första gången. De är mina nyfödda barnbarn. Jag har blivit farfar!

Jag funderar över mina två senaste inlägg; dels det här med fotbolls-VM och så det här med att vara missionell. Hänger det ihop på något sätt? Jag tror faktiskt det.

I den utmärkta boken Planting Missional Churches definierar Ed Stetzer Missionell så här: Att vara missionell betyder att vara trogen mot Bibeln och relevant i kulturen. "Planting a church that is biblically sound and reaching people in culture." Båda sakerna är viktiga och nödvändiga om vi ska vara missionella. Traditionella evangelikala och anabaptistiska församlingar är ofta bra på bibeltrohet men dåliga på kulturell relevans. Liberala församlingar är dåliga på bibeltrohet men ibland bra på kulturell relevans. Ofta är dessa två de enda synliga alternativen.

Ed Stetzer menar att en missionell församling måste vara bra på både bibeltrohet och kulturell relevans. Om man är det blir man lätt kritiserad av både traditionella evangelikaler och liberala protestanter. Från den liberala sidan kritiseras man för att man håller fast vid bibeltron och den klassiska trosbekännelsen. Från den evangelikala sidan kritiseras för att man är för världslig och kompromissande.

Så vad är då ett missionellt förhållningssätt till fotbolls-VM? Kanske att använda det stora fotbollsintresset till att skapa mötesplatser, gemenskap, diskussioner, evenemang och annat som kan bidra till att relationer byggs och samtal förs. Det kan vara att bjuda in till gemensamt fotbollstittande i kyrkan eller i hemmen. Det kan vara att gå ut och spela fotboll tillsammans på gården. Det kan vara att diskutera rättvisa och fred i Afrika med utgångspunkt i evenemanget. Att vara missionell är att anknyta till det som finns i vår kultur för att kommunicera Bibelns budskap om Guds rike på ett begripligt och relevant sätt. Det gjorde Paulus i Aten (Apg 17:16-34). Det kan vi göra idag.

1 kommentar:

 1. Jättebra! :) Detta är helt sant, att vi bör inte överge bibeln för att komma nära dagens människor men inte heller överge människorna för...

  Jag läser just nu en bok med en snarlik titel:
  "Planting mission-shaped churches today"

  http://www.amazon.com/Planting-Mission-Shaped-Churches-Martin-Robinson/dp/0825461030

  Allt gott! - Andreas Holm Pionjärpastor Söderköping

  SvaraRadera