fredag 4 juni 2010

Vad är evangeliet?

Det går lite trögt med bloggandet just nu. Jag orkar inte skriva så mycket och jag hinner inte läsa så många andra bloggar. Det blir så mycket ord, och så mycket åsikter. Det har också varit fullt upp med andra saker en tid och då får bloggen vila lite. Men nu är terminen på Mariannelunds folkhögskola slut (det var avslutning idag) och snart är det sommarlov för mig. Kanske kan jag då få både tid och inspiration för skrivandet igen. Idag har jag i alla fall några tankar att dela.

Igår kväll hade vi terminens sista "Inför Herren" i Mariannelund. Det är en kvällssamling med lovsång, undervisning, nattvard och förbön. Sista kvällen brukar vara något alldeles speciellt och det blev den i år med. Herrens närvaro var påtaglig och det var många som blev berörda och fyllda av Anden. Jag hade ansvar för kvällen tillsammans med några andra lärare. Vi talade om behovet av Andens kraft i livet och jag utgick från missionsbefallningen i Lukasevangeliet.

Någon form av missionsbefallning finns i slutet av vart och ett av de fyra evangelierna. Den mest kända är den i Matteus, men alla fyra har en viktig poäng. I Lukas låter den så här:

Jesus sade till dem: "Detta är vad jag sade till er när jag ännu var hos er, att allt måste uppfyllas som står skrivet om mig i Mose lag, hos profeterna och i psalmerna." Sedan öppnade han deras sinnen så att de kunde förstå skrifterna. Och han sade till dem: "Detta är alltså vad skriften säger: Messias skall lida och uppstå från de döda på tredje dagen, och syndernas förlåtelse genom omvändelse skall förkunnas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem. Ni skall vittna om allt detta. Och jag skall sända er vad min fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden." (Luk 24:44-49)

Jesus talade med lärjungarna många gånger under de fyrtio dagarna mellan påsken och himmelsfärden. Evangelierna berättar om olika tillfällen. Det viktiga med Lukastexten är att den (till skillnad från de andra) betonar innehållet i budskapet. För det första betonar Jesus att budskapet handlar om honom och allt som står skrivet om honom i skrifterna. Framför allt handlar det om hans lidande och död och om hans uppståndelse. Evangeliet är budskapet om Jesus och hans död och uppståndelse. Sätter man inte detta i centrum missar man poängen.

För det andra betonar Jesus att budskapet handlar om omvändelse och syndernas förlåtelse. Det är inte bara goda nyheter om Jesus, utan också en utmaning till beslut och förändring. "syndernas förlåtelse genom omvändelse" skriver Bibel2000. Folkbibeln översätter så här: "och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk". Erbjudandet är förlåtelse och villkoret är omvändelse. Vi ska inte predika att Gud redan har förlåtit, utan att Jesus har dött för våra synder och att Gud erbjuder förlåtelse till den som omvänder sig. Det är det som är budskapet.

"Ni kan vittna om allt detta" säger Jesus till lärjungarna. Det är det som är både deras och vårt uppdrag. Det är också vad Petrus predikar till folket i Jerusalem på Pingstdagen när han säger: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder" (Apg 2:38). Det är också vad Paulus skriver till de kristna i Korinth: "Bröder jag vill påminna er om evangeliet som jag förkunnade...att Kristus dog för våra synder i enlighet med skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna och att han visade sig för..." (se 1 Kor 15:1-8).

Det är så Jesus sammanfattar evangeliet i Lukas 24. Evangeliet är budskapet om Jesu död och uppståndelse i enlighet med skrifterna, kallelsen till omvändelse och erbjudandet om förlåtelse. Det är det evangeliet vi ska förkunna för alla folk. Men vi kan inte göra det om vi inte först har blivit fyllda med Andens kraft, kraften från höjden. Det är också något som Lukas betonar.

Detta var något av det jag delade med alla Mariannelundseleverna igår kväll. Idag reser de ut över Sverige för att sprida budskapet vidare. De kan alla vittna om allt detta!

Några artiklar i Dagen som anknyter till ämnet mission: 1, 2, 3, 4, 5.

3 kommentarer:

  1. Mycket bra. Får jag publicera den här texten på Hela Pingsten?

    SvaraRadera
  2. Hej Micael. Du får gärna publicera texten, men du kan ju ta bort första stycket, eftersom det är lite mer personligt. Den sista meningen med Dagenlänkarna kanske du också ska stryka. Gör som du tycker är bäst.

    SvaraRadera
  3. Precis, det var så jag tänkte. Tack så mycket.

    SvaraRadera