onsdag 29 juni 2011

Två böcker om anabaptismen - en tjock och en tunnC. Arnold Snyder är professor i historia vid Conrad Grebel University i Waterloo, Canada. Han är en av världens främsta auktoriteter på Anabaptismens historia. Han har skrivit många intressanta böcker. Idag vill jag presentera två av dem.

Anabaptist History and Theology - An Introduction är en mastig volym på 430 sidor. Det är den absolut bästa genomgången av 1500-talets anabaptistiska rörelse som jag har läst. Den berättar historien, presenterar teologin och diskuterar problem och frågeställningar. Snyder är mycket kunnig och uppdaterad på den senaste forskningen (boken skrevs 1995). För den som verkligen vill lära känna anabaptismen på djupet är den här boken ett måste. Boken presenterar de olika grenarna av den anabaptistiska rörelsen och täcker in hela det teologiska spektrat, från bibelsyn, frälsning och församlingen till hur anabaptismen såg på jämlikhet mellan könen, äktenskapet, ekonomin och svärdet.
Boken finns även i en enklare omarbetad version: Revised Student Edition.


C. Arnold Snyder skriver också enklare mer lättlästa böcker för en bredare publik. Till dem hör det lilla häftet From Anabaptist Seed - Exploring the historical center of Anabaptist teachings and practices. Denna lilla bok har bara 50 sidor, men är ändå en mycket god introduktion till anabaptismens kärna. Den skrevs på uppdrag av Mennonite World Conference och syftet var att göra mennoniterna i världen medvetna om sina historiska rötter. Den har blivit översatt till många olika språk och spridits bland mennoniter i hela världen. Jag vill sprida den även i Sverige. Här finns visserligen inga mennoniter, men även svenska kristna har mycket att lära av anabaptismen.

Den lilla boken tar upp det centrala i anabaptistisk tro och praktik; läran om frälsningen och hur man förstår Guds vilja, församlingssynen med dop, Herrens måltid och ömsesidig fostran och lärjungaskapet med betoningen på att tala sanning, ekonomiskt delande och pacifism.
Boken är kortfattad och lättläst. Och den är en utmärkt introduktion till anabaptismen för den som inte vill läsa några tjocka volymer, utan nöjer sig med det lilla.

Boken kan beställas på adlibris. Faktum är att hela texten också finns tillgänglig på nätet här. Men varför inte köpa den och ha ett eget ex. Den är absolut värd sitt pris.

Kommentera gärna ifall du har läst någon bok av C. Arnold Snyder.

Uppdatering: Boken finns numera på svenska med titeln Ett frö av anabaptism.

2 kommentarer:

  1. Hej! Vilken gren av anabaptismen omfamnar du Jonas? Efter mina djupdykningar finner jag det väldigt svårt att omfamna anabaptismen som helhet då teologin såg väldigt olika ut i olika delar av Europa. Jag skulle vilja säga att det fanns en hel del villoläror samtidigt som det fanns mycket gott. De Schweziska Bröderna är t ex den gren jag lyssnar till med Grebel i spetsen. Så hur ser du på detta? :-)

    SvaraRadera
  2. Bra fråga! Först och främst skulle jag säga att det finns en gemensam kärna i anabaptismens huvudgrenar (även om det också fanns grupper som hade villoläror och extrema åsikter utanför huvudgrenarna). Den gemensamma kärnan beskrivs bra av Bender i The Anabaptist Vision och av Snyder i From Anabaptist Seed.

    För det andra kan jag säga att jag
    personligen har tre favoriter som jag gillar lite extra och de finns faktiskt i tre olika sammanhang Michael Sattler (schweiziska bröderna), Menno Simons (holländska, nordtyska mennoniter) och Pilgram Marpeck (marpeckkretsen i södra Tyskland). Det finns skillnader, men också stora likheter dem emellan.

    SvaraRadera