torsdag 18 februari 2010

Sportlovsläsning om lite av varje: några boktips


Den här veckan är det sportlov. Jag är hemma och har tid att läsa några böcker. Jag älskar böcker. Att sätta sig i soffan med en god bok är både avkoppling och intellektuell stimulans. Nya lärdomar, utmanande perspektiv, spännande erfarenheter och egna reflektioner blandas och leder till att jag växer och utvecklas både som lärjunge och som lärare. Här är något av det jag läser just nu.

Historiska romaner är ett stimulerande sätt att ta till sig kunskap om gångna tider och människor. Myron Augsburgers nya roman om Menno Simons; The Fugitive: Menno Simons, Spiritual Leader in The Free Church Movement, är en verklig pärla. Den håller samma höga klass som hans tidigare historiska romaner Pilgrim Aflame (om Michael Sattler) och The Broken Chalice (om Soetgen van den Heute). De ger alla en fin känsla för de andliga strömningarna på 1500-talet och en bra bild av anabaptismens framväxt. Jag rekommenderar varmt den nya romanen om Menno Simons.


Mennoniterna Alan Kreider, Eleanor Kreider och Paulus Widaja har skrivit en alldeles fantastisk bok med titeln A Culture of Peace - God's Vision for the Church. Författarna går igenom det bibliska materialet om fred och frid och visar hur starkt detta motiv är i Nya testamentets vision av församlingen. De ger också praktisk vägledning i hur detta kan forma församlingens liv i vardagen. Här bearbetas frågor om tillbedjan, gemenskap, konflikthantering, arbetslivet, våld och ickevåld, fredsarbete, krig, evangelisation och mycket mer. Den här boken ger ett perspektiv som ofta saknas i det svenska samtalet om framtidens kyrka. Därför hoppas jag att den blir översatt till svenska. Tänk dig att varje lokal församling i Sverige var "A Culture of Peace". Det är ett mål värt att be och arbeta för! En längre presentation av boken och författarna finns här.Så till ett helt annat ämne. Jag har nyligen upptäckt författaren Paul Alexander. Han är pastor inom Assemblies of God, professor i teologi och etik vid Azuza Pacific University och grundare av organisationen Pentecostals and Charismatics for Peace and Justice. Han kom ut med ett par böcker 2009 och den ena har jag nyligen läst. Den heter Signs & Wonders - Why Pentecostalism is the World's Fastest Growing Faith. Titeln kanske inte attraherar alla som läser den här bloggen, men boken är mycket läsvärd. Paul Alexander pekar inte bara på pingstväckelsens starka sidor utan bearbetar även de svårigheter och problem som karismatiska rörelser ofta brottas med. Och han gör det på ett mycket konstruktivt sätt och slutsatserna är ibland oväntade. En längre recension av boken finns här.

Paul Alexander är en pingstvän som står nära anabaptismen och har påverkats mycket av mennoniter och deras syn på fred och rättvisa. Så den sista boken jag vill rekommendera idag knyter ihop de tre övriga och bearbetar fredsfrågan inom det amerikanska pingstsamfundet Assemblies of God. Detta är en bok baserad på författarens doktorsavhandling och den är mycket lärorik.
Den heter Peace to War - Shifting Allegiances in the Assemblies of God och handlar om hur Assemblies of God gick från att vara en pacifistisk fredskyrka till att stödja militarism och USA:s krig.

En föreläsning han höll i Belgien 2001 finns här: Spirit Empowered Peacemaking: Toward A Pentecostal Peace Fellowship. Föreläsningen presenterades vid EPCRAs konferens och är mycket läsvärd. Den är en uppgörelse med den militarism som ofta förekommer i pingstkarismatiska sammanhang och pekar på den starka avståndstagandet från krig, nationalism, våld och vapenbruk som fanns i pingstväckelsens tidiga historia. Den försöker också formulera en pentekostal teologi för fred och föreslår bildandet av en pingstkarismatisk fredsorganisation. Detta blev senare förverkligat genom bildandet av PCJP.

Detta är något av det jag läser på sportlovet. Jag hoppas att du tycker att något av detta verkar intressant. Vad läser du just nu?

2 kommentarer:

  1. Flera av böckerna låter intressanta... Skulle det finnas möjligheter att låna någon av dem av dig så kan det vara intressant framöver. Det skulle ju vara om jag har vägarna förbi Råslätt någon söndag snart, vilket jag förhoppningsvis har! Riktigt gott senast jag och Jesper var där. Hoppas du får ett trevligt sportlov med tid för vila!

    SvaraRadera
  2. Jag blev utlovad att få en "From Peace to War" när jag gick med i PCPJ men den har fortfarande inte kommit... jaja.

    Mycket intressant att Alexander har skrivit en bok om den karismatiska delen av pingstväckelsen också, inte bara den pacifistiska. Båda delar behövs. Gud välsigne honom.

    SvaraRadera