måndag 2 augusti 2010

Vi kämpar för daliternas rättigheter

Jag är med i ett nätverk som arbetar för daliternas rättigheter. Här kommer en text som jag hämtat från nätverkets hemsida.

Enligt FN befinner sig ca 27 miljoner människor världen över i modernt slaveri. Av dessa finns 20 miljoner på den indiska subkontinenten. Majoriteten av dem är daliter, vilket betyder slagen i bitar eller krossad, och refererar till dem som faller utanför någon av de fyra kasterna i det hinduiska kastsystemet. Daliterna kallades tidigare för ”oberörbara” och har i tusentals år utsatts för segregering och diskriminering. Ofta har de förvägrats tillgång till utbildning och hälsovård.

För vissa daliter tar sig diskrimineringen ännu värre uttryck. Daliternas sårbara sociala, ekonomiska och utbildningsmässiga situation gör dem till lätta offer för förtryck och utnyttjande, exempelvis i form av trafficking. Kvinnor och barn trafikeras in i bordellverksamhet, tiggeri eller sexslaveri. De bestjäls på sin frihet och sin värdighet.

Dalit Freedom Network Sverige (DFNS) vill på olika sätt arbeta för att få ett slut på förtryck och diskriminering av daliter i Indien.

Informera dig om daliternas situation och bli en del i rörelsen att förbättra situationen för Indiens daliter. Du kan göra en insats!

Mer information finner du på den svenska och den internationella hemsidan:

Dalit Freedom Network Sverige

Dalit Freedom Network

Uppdatering 10/8: en artikel i Dagen tar upp daliternas situation.

3 kommentarer:

  1. Slaveri är också vanligt i svenska församlingar, emotionellt slaveri. Människor köper viss gemenskap i utbyte mot arbetsinsatser. I församlingarna diskrimineras dessa arbetskraftsinvandrare av infödda - och ingifta. Först när jag sagt ja till att ha ett förhållande med en pastor, som var singel, fick jag uppleva en sådan Ordets gemenskap som alla behöver.

    Det ser nog lättare ut att skicka pengar, vara fadder för ett barn i Indien och åka på besök dit än att engagera sig i Guds barn med normala emotionella behov i Sverige, men Jesus vill lära oss att älska varandra; älska Herren och 'nästan' som betyder 'den som är nära'.

    SvaraRadera
  2. Du verkar ha dåliga erfarenheter av församlingar i Sverige. Det beklagar jag. Vi får väl hjälpas åt att kämpa mot slaveri både i Sverige och i Indien.

    SvaraRadera
  3. Ja, visst! Den som älskar i nära relationer är väl rustad att sändas ut.

    SvaraRadera