söndag 2 december 2012

Det är advent, Jesus kommer


Det känns härligt att det äntligen är den första söndagen i Advent. Idag har vi haft gudstjänst i Råslättskyrkan tillsammans med Svenska kyrkan. Det var en härlig gudstjänst med mycket folk och traditionella och nya adventssånger och en pedagogisk predikan för alla åldrar av prästen Bosse Högberg. Hans budskap var att Jesus är kung i ett annorlunda rike.

Advent betyder ankomst och det är en tid vi fokuserar särskilt på att Jesus kommer till jorden och vi förbereder oss för att fira hans födelse i Betlehem. Jag gillar adventstiden och tycker att den på ett fantastiskt sätt förenar tre aspekter av att Jesus kommer till oss.

För det första handlar det om att Jesus kom till jorden en gång för tvåtusen år sedan. Han som är universums skapare och evig Gud kom till jorden, blev en verklig människa och föddes som en fattig pojke i ett stall i Betlehem.

För det andra handlar det om att Jesus ska komma tillbaka till jorden en dag i framtiden. Då kommer han som kung och ska regera över hela jorden. All ondska, synd och död kommer att utplånas och hela skapelsen kommer att bli upprättad och helad. Vi får en ny jord där rättfärdighet bor, som det står skrivet. Vi vet inte riktigt när Jesus kommer tillbaka, men vi vet att han ska göra det. Det är det vi tänker på i advent.

För det tredje handlar det om att Jesus kommer till oss idag. Han lever och finns här mitt ibland oss genom sin Ande, och han kommer till var och en som tror på honom och tar emot honom. Den som tar emot Jesus blir född på nytt och blir Guds barn. det är ett löfte du kan lita på. Så här skriver Johannes: " Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn, som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud" (Joh 1:12-13). Och så här säger Jesus själv om detta: "Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig" (Upp 3:20).

De här tre aspekterna av att Jesus kommer sammanvävs i många adventssånger på ett underbart sätt. Tänk på det nästa gång du sjunger dem. Det är advent. Jesus kommer till dig. Tänker du släppa in honom i ditt liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar