söndag 30 december 2012

Nyårstankar om mitt nya sammanhang - SAM

Efter en härlig och intensiv julhelg med barn och barnbarn känns det bra att gå in i ett lugnt nyårsfirande. För mig är nyåret en tid för avskildhet och reflektion. Jag ser tillbaka på det år som gått och ser framåt mot det år som kommer. Jag utvärderar det som varit och sätter upp nya mål för framtiden. Nu vill jag dela lite tankar från mitt 2012.

För mig blev 2012 ett år som innebar stora förändringar. Det handlar naturligtvis om att jag började en ny tjänst i augusti och det satte sin prägel på hela året. I december 2011 skickade jag in en ansökan till Svenska Alliansmissionen om att få den utannonserade halvtidstjänsten som pionjärkonsulent. I början på februari var jag på anställningsintervju och en månad senare var allting klart. Sen var det fem långa månaders ivrig väntan tills jag började jobba i SAM den 9 augusti, och hela hösten har gått åt till att komma in i det nya sammanhanget. Under hela processen har jag känt Herrens ledning och jag är viss om att det är han som har öppnat dörren till en ny tjänst.

Jag hade under en tid anat att jag skulle jobba med att leda församlingsplantering på ett nationellt plan. Den kallelsen har vuxit fram under de senaste åren. Men att det skulle bli i Svenska Alliansmissionen kom helt oväntat. Länge trodde jag att det skulle vara inom Pingströrelsen eftersom det är där jag jobbat de senaste arton åren. Men så stängdes dörrarna i Pingst och plötsligt öppndes en annan dörr i SAM och jag kände direkt att det var rätt.

Jag är med i en församling som är ansluten till både SAM och EFK, så jag är inte helt ny i sammanhanget, men jag har aldrig varit inne i SAM på riktigt och alltid sett mig mycket mer som baptist än som alliansare. Men jag måste erkänna att jag känner mig väldigt hemma i mitt nya sammanhang.

Många av bloggens läsare kanske inte vet så mycket om Alliansmissionen, så det är bäst att jag ger lite bakgrundsinformation. Alliansmissionen är ett ganska litet frikyrkosamfund i Sverige, men i Jönköpings län är det bland de största. Huvudkontoret ligger också mycket riktigt i Jönköping, så jag har nära till mitt skrivbord och mina kollegor. De flesta av SAM:s 174 församlingar finns i Småland och Västergötland.

Det finns mycket jag uppskattar i SAM: Den varma andligheten och den starka bibeltron är ett par exempel. Närheten och omsorgen i relationerna och den goda barn- och ungdomsverksamheten inom SAU är andra. Jag har också lärt mig uppskatta den så kallade alliansprincipen, som en gång gav namn åt Svenska Alliansmissionen. Den handlar om att troende som har olika uppfattningar i sekundära frågor (som dop och församlingssyn) kan vara överens i primära frågor (som tron på den apostoliska trosbekänneslen, treenigheten, frälsningen och Bibeln som Guds ord) och förenade i en allians för mission både i Sverige och internationellt. I SAM finns det utrymme för både baptister, pingstvänner, missionare och lutheraner och jag har stött på dem allihop under de första månaderna i min nya tjänst. Och om man tror på att vi kan missionera tillsammans (i allians) så kan man bli en alliansare. Och som den evangelikala och pentekostala anabaptist jag är, känner jag mig faktiskt hemma i detta sammanhang och jag har blivit varmt välkomnad.

Svenska Alliansmissionen är framför allt en missionsrörelse och mission präglar allt vi gör. Så här har det formulerats i år av SAM:s processgrupp

SAM vill mission
Vi tror att mission är en ständigt pågående rörelse till världen med ursprung i Guds hjärta. Vi vill vara en aktiv del i denna rörelse i ord och handling, nationellt och internationellt. Mission är våra rötter, vår identitet och vår framtid. Gud har betalt ett pris, och vi vill utmana varandra att låta mission få kosta.

Det finns också en stark medvetenhet om att Sverige är ett missionsland och det är just för att leda missionsarbetet i Sverige som jag blivit anställd som pionjärkonsulent. Det handlar om att leda arbetet med att starta nya församlingar på nya platser och det kallas pionjärarbete. Du kan läsa mer om SAM:s pionjärarbete här.

När jag ser tillbaka på 2012 är det med mycket stor tacksamhet. Jag är tacksam till Herren för en ny tjänst, ett nytt sammanhang, nya vänner, nya uppgifter och nya utmaningar. När jag nu går in i 2013 är det med stor förväntan och målmedvetenhet. Mer om det senare.

Läs om Alliansmissionens historia här.

Jag har kvar min tjänst som bibellärare på Mariannelunds folkhögskola och har gått ner till halvtid där. Det har fungerat bra. Jag är tacksam för det stöd jag fått från både rektor och kollegor på skolan.
 

4 kommentarer:

  1. Hej Jonas. Kul att du trivs med ditt nya jobb.

    SvaraRadera
  2. Fint att läsa om Guds ledning i ditt liv. Och om Alliansmissionen. Har rörelsen något fokusområde när det gäller församlingsplantering?

    MVH/Roger Gustavsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roger, tack för de uppmuntrande orden. Under de sista 30 åren har Alliansmissionen planterat församlingar i Stockholm, Göteborg och södra Halland. Från Laholm har vi nu ocskå gett oss in i Skåne med en plantering i Båstad. Det är våra tre fokusområden när det gäller församlingsplantering, men jag tror att vi snart kommer att plantera nytt även på andra platser.

      Radera
    2. OK, fint att höra. Har förstås nära till Backadalskyrkan där jag känner några fantastiska människor. Men jag kände inte till att SAM planterat i Laholm. Roligt med Båstad också. Var välsignad i allt arbete. /Roger

      Radera