lördag 8 augusti 2009

Hur mår församlingen?

Ibland uttalar man sig lite generaliserande om tillsåndet i församlingarna i ett visst område. Det händer även mig. Har du någon gång hört någon säga ungefär: "Församlingarna i Sverige är..." eller "Kyrkorna i Stockholm är...", och sen komma med något påstående om läget. Jag tror att det är onödigt och missvisande att göra sådana generaliserande påståenden om tillståndet i församlingarna. Det är nämligen så att varje församling är unik och tillståndet kan variera väldigt mycket mellan församlingar i samma geografiska område.

Låt mig ge ett exempel från Bibeln. Uppenbarelseboken är skriven till sju församlingar som fanns på 90-talet det första århundradet i Mindre Asien (Idag är det västra Turkiet). Det är sju församlingar i sju olika städer på ett ganska litet område. De har alla haft kontakt med apostlar, men ändå är tilståndet i dem väldigt olika. I Uppenbarelsebokens andra och tredje kapitel får varje församling en personlig hälsning från Jesus och då kan vi notera följande. Två av dem är i princip döda (Sardes och Ladikeia), Två av dem är väldigt levande och får ingen kritik alls (Smyrna och Filadelfia) och tre av dem klarar sig ganska bra, men får ändå kritik eftersom de har brister (Efesos, Pergamon och Thyatira).

Jag tror att det är likadant i Sverige idag. Det finns säkert en hel del församlingar som är ungefär som Sardes eller Laodikeia. De är i stort sett döda, Guds ord förkunnas inte och Andens liv saknas. Det finns säkert en del växande och levande församlingar där läget är gott och Jesus nöjd, precis som i fallet med Smyrna och Filadelfia. Men på många håll är det säkert som i Efesos, Pergamon och Thyatira. Det finns en hel del gott och bra, men det finns också allvarliga brister att ta itu med.

Jag tror att de sju breven i Uppenbarelseboken kan tala in i våra församlingar idag. Frågan är bara vilket av breven är det som stämmer in på den församling jag är med i. Det är förstås frestande att se sin egen församling som den väl fungerande Filadlefia eller Smyrna (Det är väl därför som det varit populärt att använda de namnen på församlingar i Sverige). Men låt oss istället vara ärliga och försöka lyssna in vad Jesus säger till just vår församling. Jesus har nämligen ett budskap till varje församling i vårt land och han kan tala genom de sju breven i Uppenbarlseboken. Varje brev avslutas med orden: "Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!" (Upp 2:7, 11, 17, 29, 3:6, 13, 22). De orden gäller även idag. Har du öron? Kan du höra vad Anden säger till din församling?

Jag tänker återkomma med några blogginlägg om vad vi kan lära oss av de sju breven i Uppenbarelseboken.

1 kommentar:

 1. Jonas,
  Tack för ett intressant inlägg.
  Jag predikade en gång en serie om sju söndagar om breven till församlingarna.
  Tanken var att alla har något att säga till dagens församling.
  Kanske är det så att dagens församlingar behöver "hela paketet"? Kanske finns alla problemen och svagheterna representerade i församlingarna? Kanske pendlar den moderna församlingen mellan ljumhet och hetta och behöver därför ta till sig alla sju budskapen?

  mvh

  SvaraRadera