söndag 17 oktober 2010

Rapport från Pionjär 10

Nu är jag hemma igen efter tre innehållsrika dagar på Pionjär 10 i Fiskebäck. Jag är verkligen nöjd med konferensen. Det var toppen från början till slut. Här kommer några korta glimtar.

Huvudtalaren Dietrich Schindler slog an tonen direkt i första föreläsningen som handlade om Jesusmodellen för församlingsplantering. Det börjar med att vara i Guds närvaro. En församlingsplantering börjar med att man umgås med Gud, sa han och hänvisade till Jesus exempel i Mark 1:35. "Tidigt nästa morgon, medan det ännu var mörkt, gav han sig av därifrån och gick bort till en enslig plats, och där bad han." Hela konferensen har präglats av Guds närvaro. Härlig lovsång ledd av Hanna Ekstedt med team och mycket bön och förbön. Vi mötte Herren tillsammans och han talade till många av oss.

Det var 225 anmälda deltagare och därmed var det den största pionjärkonferensen i det församlingsgrundande nätverkets historia. Det märks att det är något nytt på gång i Sverige och att det börjar bli fart i det församlingsplanterande arbetet. Dagens artikel i fredags visade på ca 80 olika pionjärprojekt som är på gång i de tio olika samfunden som är med i nätverket och det finns säkert många andra fristående planteringar.

Det blir en speciell stämning när så många pionjärer samlas på samma ställe. Här vågar man tänka utanför ramarna och bryta ny mark. Pionjärer är människor som ser möjligheter och har visioner, som tror på förändring och vågar ta risker för att uppnå den. Det blev smittande atmosfär och man åker uppmuntrad och styrkt från konferensen. Tron växer!

Det var många bra föreläsningar och intressanta seminarier. Något av det kanske återspeglas på bloggen vad det lider. Dietrich Schindlers undervisning kommer inom kort att läggas ut på pionjär.nu. Dagen sammanfattar något av hans budskap här.

På lördagen var det en annorlunda programpunkt med två timmars case studies. Tre olika församlingsplanteringar presenterades och jämfördes. De är alla ca tio år gamla. De medverkande var: Anders Sjöstedt, EFS-kapellet i Lund, Fouad Rasho, Allianskyrkan i Hjällbo och Henrik Kackur, United Öresundskyrkan i Malmö. Jag fick själv vara med i panelen som ställde frågor till deltagarna. Det blev en spännande och lärorik session där vi fick veta mer om tre växande, men ganska olika nya församlingar som lyckas med att nå nya människor med evangeliet. Vi blev på olika sätt påminda om vikten av att bygga nära relationer till människor som inte känner Jesus.

Men det allra bästa är allt nätverkande och alla samtal som sker på en sån här konferens. Det är ovärderligt! Och det kommer säkert att få stor betydelse för framtiden. Jag har pratat med många gamla vänner och lärt känna en hel del nya människor. Det inspirerar!

Jag fick också flera tillfällen att presentera våra kortkurser i församlingsplantering i Mariannelund och vi bjöd också in till pionjärkonferensen med Michael Frost i Stockholm 14-15 jan. Det är det församlingsgrundande nätverkets nästa stora arrangemang och jag är med i arbetsgruppen som förbereder det hela. Jag hoppas att du kan vara med då. Det kommer att bli minst lika bra!

Dagen berättar mer om konferensen här.

5 kommentarer:

 1. Det var första gången jag var med och jag tror att jag var den nordligaste deltagaren. Känner att konferensen gav väldigt mycket kunskap, framåtanda och tro.
  Ser framemot fortsättning, både vad som kommer att hända i Kiruna och i nätverket. Gud välsigne er alla och be för Kiruna och Norrbotten.

  SvaraRadera
 2. Även om jag bara kunde vara med på fredagen kändes oerhört kul att vara där! Jag håller med dig om att något nytt är på G!
  Det var kul att prata lite med dig, hoppas det blir fler gånger! =)

  SvaraRadera
 3. Ja, vi lever i en spännande tid, om vi förmår att förstå och ta till oss den utmaning som Gud har för oss!
  Detta att komma bort från det som bara är fina ord, och istället mycket mer få vittna för våra medmänniskor med våra liv!

  SvaraRadera
 4. vad som oroar mig är att emerging church fanns med på programmet.
  nu vet jag inte vad som sades.
  men emerging church är satan i fåra kläder det är ett korslöst evangelium och jag hör hela tiden raporter här i sverige om folk som blir ute frysta när de ifrågasätter detta.
  emerging church i usa har till och med tagit in koranen i sina församlingar enligt mina pastors kollegor i USA som skickade ett e-mail till mig om detta.
  mycket info om emerging church finns på bibelfokus.se och på Berndt Isakssons sida.

  SvaraRadera
 5. Hej Josef! Tack för dina synpunkter. Emerging Church är inget samfund och ingen enhetlig rörelse, utan en internationell konversation. Inom Emerging Church-konversationen finns många olika åsikter och uttryckssätt. En del kan man vara tveksam till, men det finns ingen anledning (som jag ser det) att avfärda hela samtalet. Jag hade inte möjlighet att lyssna till Mattias Neves workshop på Pionjär 10 (Jag ledde själv en annan workshop), men vad jag hörde var det mycket uppskattat. Mattias är ju också en av de svenskar som känner Emerging Church-konversationen bäst.

  SvaraRadera