söndag 14 november 2010

Parents Circle ger hopp om fred och försoning


muren som omger Betlehem skymtar i bakgrunden

överallt ser man israeliska soldater, de här på Herzlberget i Jerusalem


När man befinner sig i Israel och Palestina blir man ständigt påmind om att det pågår en våldsam konflikt. Överallt stöter man t.ex på israeliska soldater. Vapen finns överallt. De flesta bärs av unga killar och tjejer. Det känns lite konstigt när man möter ett gäng söta och glada 20-åriga tjejer med k-pistar hängande över axlarna. När vi sedan kom till Betlehem fick vi på nära håll se den så förhatliga muren som stänger in palestinierna på Västbanken. Situationen ser på många sätt hopplös ut. Men mitt i mörkret finns det hopp.

En kväll hade vi förmånen att träffa två representanter från Parents Circle - en förening bestående av 600 familjer som förlorat ett barn i den pågående konflikten mellan Israel och Palestina. Vi mötte palestiniern Ibrahim och israelen Ben. Båda hade förlorat ett barn och berättade om sina erfarenheter. De hade båda bestämt sig för att inte hämnas utan istället arbeta för dialog och försoning, och för att förhindra att fler familjer förlorar sina barn i konflikten. Deras berättelser gjorde ett starkt intryck.

Parents Circle består av föräldrar från båda sidorna i konflikten och de åker ut och föreläser två och två, alltid en från varje sida. De driver också en lång rad olika projekt för att bygga relationer och öka förståelsen mellan judar och palestinier. Sakta men säkert skapas förutsättningar för fred och försoning.

Vi blev alla berörda när vi lyssnade till Ibrahim och Ben och det tändes ett hopp i våra hjärtan om att fred är en möjlighet. Parents Circle förtjänar vårt helhjärtade stöd. Läs mer om Parents Circle på Wikipedia: Parents Circle Families Forum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar