torsdag 28 april 2011

David Wilkerson har gått ur tiden


Igår skrev jag om John Stott som fyllde 90 år. Idag är det en annan av 1900-talets mest kända kristna profiler som uppmärksammas. I morse kom den sorgliga nyheten att David Wilkerson gått ur tiden. Han omkom i en bilolycka 79 år gammal. David Wilkerson är känd som en gudsman och en profet. Fredrik Lignell ger ett fint vittnesbörd om detta här.

Som ung kristen på 70-talet läste jag två böcker av Wilkerson. Korset och stiletten var bland de första böckerna jag läste efter min omvändelse. Det är den fantastiska berättelsen om hur den unge David Wilkerson flyttade till storstaden för att arbeta bland ungdomsgäng och missbrukare. Den påverkade mig mycket och hjälpte mig att tro på Guds ledning, Andens gåvor och Guds makt att förvandla människors liv. Även den profetiska boken Synen påverkade mig och färgade min syn på världen. David Wilkerson är en man som alltid utmanat till överlåtelse och helgelse.

Han var förstås inte ofelbar. En del av hans utsagor är jag tveksam till. Men han har utan tvekan varit en profet som ofta talat ord från Herren. Det gjorde han också när han var i Filadelfia i Stockholm 2004. Då förmedlade ett profetiskt budskap till Sveriges kristenhet. Dagen skrev om det några dagar senare (här) och man kan också lyssna på budskapet här. Det är ett allvarligt budskap som är aktuellt även idag. Lyssna gärna på det! Vi behöver vakna upp ur vår apati och tändas av Andens eld.

David Wilkerson har fullbordat sitt lopp och är nu hemma hos Herren. Låt oss minnas honom genom att böja våra knän och be om ett andligt uppvaknande i vårt land! Det tänker jag göra ikväll.

Några svenska kristna ledare delar sina minnen av David Wilkerson i Dagen. Daniel Grahn skriver några rader på ledarbloggen.

4 kommentarer:

 1. Notera: Det här är inget angrepp mot David Wilkerson som person utan en kritik av hans profetior.

  Tre av hans profetior som inte har slagit in:

  1) Slutet för evangeliska TV-program år 1999

  2) Tusentals bränder i New York på grund av rasupplopp år 1993

  3) Finanskrasch år 2000 (börsen steg till rekordnivåer)

  Källa: http://asterisktom.xanga.com/695057610/david-wilkerson-false-prophecies--unscriptural-teaching/

  David Wilkersons kommentar till detta var:

  "... jag är redo att när som helst erkänna att jag hade fel - att jag måste ha talat utifrån min egen rädsla eller att jag har talat obetänksamt, och när finansmarknaden nådde rekordnivåer år 2000, undrade jag om de som anklagar mig för en falsk profet har rätt."

  Källa: http://www.christianitytoday.com/ct/2009/marchweb-only/111-11.0.html?start=2

  År 1973 skrev han boken "Synen" som innehåller en rad profetior om: jordbävningar, svält, översvämningar, en ny slags kosmisk storm som lämnar en svans efter sig, uppror, revolter, ekonomiska kriser och mycket, mycket mer...

  Men varför missade han den enskilt största händelsen i modern tid som har påverkat hela världen – 11/9 attacken i New York 2001 - och att världen är inte sig lik efter detta?

  År 2009 sa han att det snart skulle inträffa "en omfattande katastrof över hela USA" och han rekommenderade alla att bunkra livsmedel för 30 dagar.

  Men varför missade han "den arabiska våren" och demokratiseringsprocessen i Mellanöstern 2011 som kommer att vara den största händelsen för detta årtionde?

  Det första vi behöver lägga märke till, är hur ospecifika och allmänna hans profetior är. Något kommer att hända någon gång som skulle kunna vara en katastrof. Ingen orsak eller källa anges till katastroferna, och ingen förklaring till olyckorna. För den som har kunskap om Bibelns profetior så låter det det inte alls som de detaljrika profetiorna i Bibeln som vill uppbygga de troende eller mana dem till gudsfruktan. Det låter mer som ett horoskop och bara detta gör att det borde resas många varningsflaggor.

  David Wilkerson må ha varit en karismatisk personlighet men hans profetior solkar ner hans rykte. Hans största bidrag är boken "Korset och stiletten" som gjorde ett starkt intryck på mig som ung.

  SvaraRadera
 2. Jag ser detta inägg från anonym som ett försök att förminska Davids budskap till de kristna ledarna när han var i Filadelfia 2004.
  De flesta profetiska budskap har en viss oskärpa men med ett huvudbudskap. I budskapet i Filadelfia är kan man dessutom konstatera fakta, vi har blivit apatiska. Ett annat fakta är att vårt ledarskap har en dryg hemläxa att göra. Gud, hjälp dem!

  http://stig-melin.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer. Jag tror att man kan ta budskapet i Stockholm på allvar även om man är kritisk till en del av Wilkersons profetior. Det verkar uppenbart att han misstog sig ibland och har profeterat sådant som inte slagit in. Även om han gjorde misstag tror jag att han hade något viktigt att säga till Sveriges kristna. Se även här: http://rogereolson.com/2011/04/28/r-i-p-david-wilkerson/

  SvaraRadera
 4. Sven Magnusson3 maj 2011 12:58

  Wilkerson har betytt mycket för mig. Jag har lyssnat en del på hans predikningar från TSC, och berörts av den medkänsla som de genomsyras av. Även när han haft allvarliga budskap och varningar så tycker jag att han haft en tjänarattityd till dem han talar till.

  SvaraRadera