måndag 24 oktober 2011

Trubbel och väckelse hos Amish

Dagen berättar den tragiska nyheten om att tre amishmän i Ohio gripits för attacker på andra amishmän. Amish är en konservativ kristen folkgrupp som har sina rötter i anabaptismen. Tyvärr har amishkulturen blivit ett regelstyrt och lagiskt sammanhang. Men det finns andlig förnyelse och genuin Jesusväckelse även ibland amishfolket. Den här underbara dokumentären av BBC finns på youtube och berättar om två amishfamiljer som börjat läsa Bibeln på engelska, tro på Jesus, uppleva hans verk och vittna om honom för sina grannar. De får stora problem för att de gör det. Dokumentären är uppdelad i sex avsnitt på tio minuter vardera och ger en fin inblick i amishkulturen och ett starkt vittnesbörd om evangeliets befriande kraft.Fortsättningen av dokumentären finns här.

Två år senare besökte BBC familjerna igen och gjorde en ny dokumentär om hur det gick för dem. Även den finns på youtube i fyra 15-minuters avsnitt. Den heter Leaving Amish Paradise och finns här.
Uppdatering om nyheten den 13/1 2012.
Uppdatering den 20/4 2012.

1 kommentar:

  1. Intressant och lite sorgligt, man får hoppas att de för med sig några av de föredömliga, bibliska principer som finns inom Amish in i deras nya sammanhang. Jag tänker då på pacifism, enkelhet, förlåtelse, gemenskap.

    Titeln på serien fick mig att tänka på: http://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg&ob=av3e

    SvaraRadera