söndag 15 september 2013

Föreläsningar med N.T. Wright i Örebro

Den gångna veckan var N.T. Wright på besök i Sverige. Jag hade förmånen att få lyssna till honom vid föreläsningarna på Örebro Missionsskola i tisdags. N.T. Wright (som även kallas Tom Wright) är en av vår tids ledande forskare i Nya testamentet, dessutom är han författare till ett 60-tal böcker och biskop i den anglikanska kyrkan. Han är alltså både forskare och kyrkoledare. I Örebro talade han om sina tre huvudämnen: Jesus, Paulus och uppståndelsen. Det var två föreläsningar om varje ämne och det var mycket intressant och lärorikt. Man kan lyssna på allihop på EFK:s hemsida (här). Det är på engelska utan tolkning.

Föreläsningarna om Jesus placerade in Jesus i det historiska sammanhanget och diskuterade hur evangeliernas betoning på Guds rike hänger ihop med deras fokus på Jesus död på korset. Ämnen som kom upp var messiasrollen, den lidande tjänaren, templet och kyrkans kallelse att leva ut bergspredikan. Det var mycket intressant och en lysande föreläsning. Wright talade utan att titta i några papper och utan att staka sig. Efter föreläsningarna fick Lennart Thörn ge respons och ställa frågor och det gjorde han mycket bra. Han ställde intressanta och lite provocerande frågor som var intressanta för publiken att höra om. Till sist släpptes det även fram en fråga från publiken som handlade om hur kyrkan bör ställa sig till konflikten i Syrien och en eventuell militär invasion. Även där gav N.T. Wright ett mycket bra svar.

Föreläsningarna om Paulus var lite svårare och låg på en mer teknisk nivå. När det gäller Paulus och rättfärdiggörelsen är N.T. Wright lite mer kontroversiell och kritiserad från konservativt håll. (Det har jag skrivit om tidigare i min presentation av Wrights bok: Justification - God's plan, Paul's vision.) Här var det Mikael Tellbe som gav respons och ställde frågor och även de låg på en lite svårare nivå. Ändå måste jag säga att föreläsningarna om Paulus var lysande, och gav mycket intressanta perspektiv. Wright har verkligen en mycket god förståelse av Paulus och kan sätta in honom i det historiska sammanhang där han verkade. Även denna föreläsning landade i församlingen och församlingens uppdrag och en mycket intressant utläggning av Filemon och budskapet om försoning. Wright förklarade också hur rättfärdighet hos Paulus har både en juridisk aspekt och en förbundsaspekt och vikten av att se hela bredden.

Kvällens föreläsningar om uppståndelsen var lite mer lättillgängliga och nu var publiken lite bredare. Under dagen hade det varit ca 350 teologer och pastorer som lyssnade. På kvällen hade många åkt hem och det var istället mer vanligt församlingsfolk i Brickebergskyrkan. Själv lämnade jag lokalen strax efter att föreläsningen börjat och lyssnade istället senare på nätet (här). Även dessa föreläsningar var lysande. Wright betonade den kroppsliga uppståndelsen och det kristna hoppet. Samlingen avslutades med frågor från publiken och även kvällen landade i kyrkans identitet och uppdrag. Wright menade att kyrkans utmaning är att vara både enad och helig. Det är lätt att vara enade om vi struntar i heligheten. Det är lätt att vara heliga om vi struntar i enheten. Det svåra men nödvändiga är att lyckas med att vara både heliga och enade som kyrka. Det blev kvällens utmaning liksom avslutningsordet från uppståndelsens kapitel, 1 Kor 15:58: "Stå därför fasta och orubbliga, mina kära bröder, och ge ut er helt i arbetet för Herren. Ni vet ju att han inte låter er möda vara förspilld." Det är uppståndelsen som gör att vårt arbete inte är förgäves! Vi vet att Jesus har segrat och att segern en dag blir slutgiltig. Jag har tidigare presenterat Wrights bok om det kristna hoppet: Surprised by Hope (på svenska: Ännu bättre - hoppet om himlen med nya ögon).

Efter sitt besök i Örebro åkte Wright vidare till Lund för ett par dagars konferens, men det vet jag inte så mycket om. Någon av er som var där?

Uppdatering 20/9. Igår hade Dagen en stor intervju med Tom Wright. Den kan du läsa här.

1 kommentar:

  1. Jag har försökt sätta mig in lite i den här rättfäridghetsdebatten men förstår inte riktigt vad det är som är så kontroversiellt med det Wright skriver. Har du möjligt att lite enkelt förklara vad det är han menar? skulle vara väldigt intressant...
    mvh/ Maria Cruz

    SvaraRadera