torsdag 4 maj 2017

En definition av lärjungaskap

Det pratas mycket om lärjungaträning nuförtiden. Det är i och för sig inget nytt. När jag var ung och nykristen på 1970-talet talades det också mycket om lärjungaskap och lärjungaträning och vi gjorde det i praktiken. Det är ett ämne som är ständigt aktuellt. Många verkar vara överens om att det är viktigt att göra lärjungar, men det är inte alltid så tydligt vad vi menar med lärjungaskap eller hur man i praktiken tränar lärjungar. För att råda bot på denna brist har jag börjat skissa på ett enkelt material för lärjungaskap och lärjungaträning. Det är därför jag skriver det här inlägget.

Först och främst behöver jag en definition av vad lärjungaskap är för något. Jag vill hitta en enkel och tydlig definition som får med det viktigaste och samtidigt är lätt att komma ihåg och ge vidare till andra. Jag har en idé som jag nu vill testa och få respons på.

Det här är mitt förslag på en enkel definition av lärjungaskap.

Grunden - Evangeliet om Jesus Kristus (Jesu person, liv, död och uppståndelse).

Kärnan - Gemenskap med Jesus Kristus och hans folk (att älska Gud, varandra och andra)

Vägen - Lydnad för alla de bud som Jesus har gett oss.

Kraften - Den helige Ande ger den kraft och hjälp vi behöver för att vara lärjungar.

Målet - Att bli lik Jesus och bära frukt.

Vad tycker du om detta sätt att beskriva lärjungaskap? Saknas något viktigt? Är det för komplicerat? Kan något tas bort?

Har du en annan definition som du tycker är bättre?

Jag är tacksam för alla synpunkter och tips. Vi behöver hjälpa varandra att uppfylla missionsbefallningen och göra lärjungar.

Uppdatering: Den 8 maj 2017 presenterade jag en ny version av denna definition: Lärjungaskap på fem fingrar.

3 kommentarer:

 1. Peter Larsson6 maj 2017 23:15

  Jag tycker det är en mycket bra definition. Det jag saknar är att Bibeln som helhet inte nämns någonstans. Skulle det kunna finnas med under rubriken: Grunden? T.ex. Bibeln och särskilt Evangeliet om Jesus Kristus.

  /Peter Larsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter. Tack för kommentaren. Jag ska ta din synpunkt under övervägande. Jag har fått väldigt många olika synpunkter på min definition och det är intressant hur olika man kan tänka om lärjungaskap. När man gör en kortfattad definition blir det mycket som saknas.

   Bibeln är förstås viktig för lärjungaskap och måste finnas med på något sätt. I min enkla och kortfattade definition av lärjungaskap tänker jag att Bibeln är underförstådd i alla punkterna. Den här definitionen ska sedan kompletteras med en beskrivning av lärjungaträning och där kommer Bibeln och bibelstudiet att vara uttalat.

   Så tänker jag just nu.

   Radera
 2. jag tänker att kallelsen är det första??

  SvaraRadera