torsdag 4 mars 2010

Gardell brottas med Gud

Nu har även jag sett det första programmet i Jonas Gardells TV-serie om Gud. Det var mycket intressant. Gardell brottas med Gud på ett personligt och utmanande sätt. Kanske kan TV-serien leda till att vi svenskar vågar börja prata om Gud mer öppet än tidigare. Om kristna då vågar stå upp för Bibelns Gud kan det bli något positivt av detta.

Gardell skapar en skarp motsättning mellan kärlekens gud, som älskar oss som vi är och hatets gud, som straffar och dömer. Han finner båda i Bibeln och menar att Bibelns olika gudsbilder är helt motstridiga och omöjliga att förena. Han påstår att den Gud vi tillber är schizofren och halvt psykopat. Han gillar att provocera!

Speciellt svårt har Gardell att acceptera att Gud både kan älska oss och samtidigt vilja förändra oss. Den klassiska formuleringen att Gud älskar syndaren, men hatar synden kan han tydligen inte förstå. Ändå är den inte så märklig. Som förälder älskar jag mina barn oavsett vad de gör eller hur de ställer till det för sig. Men jag älskar inte allt de gör och jag kan till och med fostra dem för att hjälpa dem att komma till rätta med sina brister och felsteg. På samma sätt älskar Gud alla människor och vill att de ska omvända sig och bli räddade, men det betyder inte att han inte kan fostra, döma eller straffa om det är nödvändigt. Det är som Paulus skriver till de kristna i Rom "Du ser att Gud är både god och sträng: sträng mot dem som har fallit, god mot dig om du håller fast vid hans godhet; annars blir också du bortskuren" (Rom 11:22). Det har Jonas Gardell svårt att få ihop.

Ändå finns denna kombination av gränslös kärlek och skarp utmaning även hos Jesus. I den text där Jesus talar om att Gud älskar hela världen varnar han också för domen. Visst blir Guds nåd och kärlek tydligare genom Jesus och Nya testamentet, men sanningen är att Gud är både god och sträng från Bibelns första bok till den sista. Så här säger Jesus i Joh 3:16-18:

"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds ende sons namn."

Läs mer kommentarer om Gardells program i Dagen här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar