fredag 23 mars 2012

Guds suveränitet och människans ansvar - hur hänger det ihop?

Idag har Dagen två intressanta och informativa artiklar om kalvinismen (här och här). Kalvinismen är på stark frammarsch i USA och även på gång lite grann i Sverige. I en tredje artikel får jag, Roland Hellsten och Bruno Frandell ge en kort kommentar till ämnet. 

Den stora frågan när man debatterar kalvinism är frågan om förutbestämmelse och den fria viljan. Jag har skrivit om detta tidigare och du finner mina inlägg här nedan. I det första har jag försökt presentera kalvinismen på ett rättvist och positivt sätt. 


Som alla kan förstå av mitt uttalande i Dagen så är jag inte kalvinist. Men jag har stor respekt för kalvinistisk teologi och uppskattar flera kalvinistiska författare, särskilt James Packer med bla böckerna Lär känna Gud (Knowing God) och Evangelism and the Sovereignty of God och Wayne Grudem med hans Systematic Theology

Detta är en fråga som jag har brottats ganska mycket med under mitt kristna liv. En period attraherades jag av kalvinismen, men efter att jag läst Roger Forsters exegetiska och teologiska bok God's Strategy in Human History blev jag övertygad om motsatsen. Den övertygelsen har stärkts genom åren både genom eget bibelstudium och på senare tid genom läsning av Roger Olsons böcker Arminian Theology och Against Calvinism. Idag är jag alltså inte kalvinist, utan arminian. Några av skälen för detta finner du i ovanstående inlägg och i min kommentar i Dagen. 

8 kommentarer:

  1. Jag hörde en kanonbra predikan av John MacArthur som tar upp detta dilemmat.
    Tyvärr hittade jag inte videon men jag hittade en artikel som tog upp vad som sades i predikan.

    http://www.ligonier.org/blog/ligonier-national-conference-john-macarthur-ii/

    SvaraRadera
  2. Man måste tydligen ha dataprenumeration för att kunna se del 2 o 3, Jonas! Jag kan iaf inte se dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju tråkigt. Jag hoppas de ändrar på det inom kort.

      Radera
  3. Känner du till John Piper? Han är visst också neo-kalvinist. Läst något av honom? Vad är din åsikt om hans tankegångar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner till Piper, men har inte läst något av honom. Han är väl en mycket framträdande kalvinistisk teolog och pastor i USA och en av dem som tas upp av Roger Olson i boken Against Calvinism.

      Radera
  4. Jag har skrivit ett bidrag till detta samtal på min blogg. En fråga jag driver är: Vad är det exegetiska alternativet till den reformerta teologin? Roger Olson är en utmärkt historisk teolog och jag gillar hans bok Against Calvinism. Men, exegetiken! Var hittar man boken som förklarar de "kalvinistiska" bibeltexterna på ett icke krystat sätt och gör att kalvinisterna lämnar sin exegetiska förståelse?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste ditt mycket intressanta och personliga bidrag i morse. Tack för det. Jag förstår din synpunkt om exegetiken. Jag undrar om du har läst God's Strategy in Human History och vad du tycker om exegetiken i den. Den är det mest heltäckande och trovärdiga exegetiska arbetet som jag har läst från ett arminianskt perspektiv. Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om den.
      Jag blev övertygad av deras (Roger Forster och Paul Marston)argument när jag läste den. Det är visserligen ganska många år sedan och jag bör kanske läsa om den för att kolla om jag fortfarande tycker att den håller. Det finns så mycket att läsa!

      Radera