lördag 31 mars 2012

Bokpresentation: The Naked Anabaptist

Det blir ett ovanligt påsklov i år. Inga barn bor kvar hemma längre och Kerstin är på studieresa i Turkiet hela veckan. Jag blir ensam i huset ända till långfredagen då några av barnen kommer hem. Det känns lite konstigt. Men det går ingen nöd på mig. Jag är ledig från jobbet hela veckan, men har flera projekt att jobba med. Det största och viktigaste är att jag ska göra klart faktagranskningen och den språkliga bearbetningen av den svenska översättningen av The Naked Anabaptist. Det är ett tidskrävande arbete, men samtidigt väldigt inspirerande och lärorikt.

Vår plan är att boken ska komma ut på svenska i sommar med den utmanande titeln Radikalt lärjungaskap - med inspiration från anabaptismen. Bakom utgivningen står det lilla förlaget Evangelie.

Engelsmannen Stuart Murray är en av mina favoritförfattare. Hans böcker om församlingsplantering, lärjungaskap, mission, kyrkan efter kristendomstiden och anabaptismen är riktiga guldklimpar. En presentation av Stuart och hans böcker finns här. Han är en av grundarna för The Anabaptist Network i Storbritannien och Irland och ledare för missionsorganisationen Urban Expression.

The Naked Anabaptist - The Bare Essentials of a Radical Faith kom ut för två år sedan (april 2010) och är en av Stuart Murrays senaste böcker. Boken handlar om vad som är kärnan i att följa Jesus i vår tid utifrån ett anabaptistiskt (och bibliskt) perspektiv. Vad är anabaptismens kärna om man skalar bort de kulturella kläderna  som ofta åtföljer den i dess historiska skepnad bland mennoniter, hutteriter och amish? Vad är det som är den nakna anabaptismen? Författaren utgår från den starka intresse som mött anabaptismen under de senaste tjugo åren i den engelskspråkiga världen, även på de brittiska öarna, som inte har någon historisk koppling till anabaptismen. Han frågar sig om inte anabaptismen har ett unikt bidrag att ge till kyrkan i vår tid och kommer fram till att så är fallet. Denna inledande del av boken är nerkortad och bearbetad i den svenska versionen för att mer passa in i skandinaviska förhållanden.

I bokens huvuddel (fyra kapitel) går Stuart Murray igenom de sju kärnvärderingar som antagits av The Anabaptist Network (och även det skandinaviska Nätverket Anabaptist) och använder dem som en utgångspunkt för att förklara och beskriva vad ett radikalt lärjungaskap betyder i vår tid och hur kyrkan ska fungera i efterkristendomstiden. Ämnen som avhandlas är bland annat:

  • Att både tillbe och följa Jesus.
  • Att ha Jesus som centrum i förståelsen av Bibeln, lärjungaskapet och tron.
  • Vad det betyder att vi lever i efterkristendomstiden och hur det påverkar kyrkans sätt att fungera och missionera.
  • Församlingen som en gemenskap för mission och lärjungaskap.
  • Ekonomiskt delande, rättvisa och ansvar för skapelsen.
  • Fredsarbete, ickevåld och kreativ konflikthantering på alla plan. 
Den här delen av boken är mycket inspirerande och utmanande. Här finns många lärdomar för oss som kristna i Sverige idag. Detta är en viktig bok och jag är glad att den kommer ut på svenska.

I två avslutande kapitel berättar Stuart Murray dels om den historiska anabaptismen på 1500-talet och dels om anabaptismen idag i världen. Kort och kärnfullt får läsaren möta de viktigaste personerna och lära känna anabaptismens olika grenar såsom de gestaltade sig i 1500-talets Europa. Författaren är en expert på området och han ger en mycket bra introduktion till ämnet. Sen går han alltså vidare med att beskriva anabaptismen idag. Han beskriver både dess svaga sidor och dess starka sidor med en mycket stor uppriktighet. Han ger inte sken av att anabaptismen är okomplicerad, är utan problem eller har svar på allt. Men han tror ändå att anabaptismen har något mycket viktigt att bidra med till kyrkan i vår tid. Det är jag övertygad om att han har rätt i och därför är jag med och översätter den här boken till svenska. Det är mitt stora projekt det här påsklovet. 

Köp den nu på engelska eller på svenska i sommar. Läs den och sprid den!

Tidningen Dagen om kristen tro i vår tid: 1, 2, 3, 4, 5.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Vi läste Murray i vår församlingsgrundarkurs på ALT. Lycka till Jonas!

    SvaraRadera
  2. En av de saker som imponerar på mig, förutom modet att stå upp för sin tro, är synen på krig och vapen. Flera av de stora frikyrkorörelserna har visat att de menar allvar när det gäller kärlek.

    Tror att det varit ett svek mot tron när de stora kristna kyrkorna utan vidare accepterat försvar och vapen. De har varit en del av den militära makten. Och därför blivit en del av det världsliga samhällets tänkande.

    Men när jag gjorde vapenfri värnplikt var det allmänt inom Pingst att vägra bära vapen. Min far har gjort det, jag och mina bröder har gjort det, min son har gjort det. Idag tror jag detta ligger i träda.

    SvaraRadera