onsdag 7 oktober 2015

Magnus Malm har ett budskap till kyrkan

En av sommarens mest omtalade kristna profiler är utan tvekan författaren och retreatledaren Magnus Malm.

Det började med att han kom med en ny bok med titeln Som om Gud inte finns - en bok om sekularisering, som tidningen Dagen recenserade  redan den 5 juni. Boken blev omtalad direkt.

Sen var han en av huvudtalarna på Hönökonferensen och hans bibelstudier väckte uppmärksamhet och många har lyssnat på dem i efterhand. De finns tillgängliga som podcast och ljudfiler i Hönökonferensens mediaarkiv.

I mitten av september publicerade så tidningen Världen idag en lång intervju med Magnus Malm under rubriken Han kallar kyrkan till omvändelse. Intervjun gjordes under Hönökonferensen av frilansjournalisten Albin Larsson.

Jag har läst intervjun, jag har lyssnat på bibelstudierna och jag har nu också läst ut boken. Jag kan bara konstatera att Magnus Malm har ett mycket viktigt budskap till den kristna kyrkan i Sverige. Jag tror rentav att han har ett budskap från Gud, som vi bör lyssna till. Men innan jag går in på det vill jag en historisk tillbakablick från ett personligt perspektiv.

Från 1975-1990 var Magnus Malm redaktör för tidningen Nytt Liv. Jag var prenumerant hela tiden tidningen gavs ut och jag har kvar nästan alla nummer. Nytt Liv var en radikal kristen tidning som framför allt riktade sig till ungdomar. Tidningen präglades till stor del av Magnus Malm och den kristna gemenskapen (typ kommunitet) i Mölndal som han var med i. Nytt Liv stod för en bred vision av Guds rike och promotade lärjungaskap, evangelisation, kommunitetsliv, karismatik, socialt engagemang, enkel livsstil, ickevåld, fredsarbete, miljöansvar, apologetik, bibeltro och församlingsgemenskap. Nytt Liv stod för något unikt med sin bredd och helhetssyn. Jag och många fler som var unga på den tiden formades av Nytt Livs betoningar. Under ett år i slutet av 70-talet gjorde jag dessutom vapenfri tjänst i Mölndals kommun och passade på att besöka Magnus Malm och Nytt Liv-gemenskapen vid några tillfällen. Jag kan utan tvekan säga att Magnus Malm är en av de kristna ledare som påverkade mig mest när jag var ung.



1990 bytte Nytt Liv skepnad och blev tidningen Trots Allt. I samband med det skrev Magnus Malm boken Vägvisare - en bok om kristet ledarskap, där han sammanfattar sina erfarenheter och lärdomar efter många år av kristet ledarskap. Han delar med sig av både framgångar och motgångar. Boken har kommit ut i flera upplagor och den är förmodligen hans mest inflytelserika bok. Den har påverkat många kristna ledare i Sverige och man hör fortfarande pastorer referera till vad den betytt för dem. Inte minst den tydliga distinktionen mellan kallelse och sändning har fått stort genomslag.

Malm har skrivit många böcker sen dess, men frågan är om inte den senaste boken om kyrkans sekularisering är något extra. Magnus Malm har i alla fall fått ett ordentligt genomslag den här sommaren och det är välförtjänt.

I boken Som om Gud inte finns driver Malm tesen att det inte är världen som sekulariserar kyrkan, utan att det är kyrkan som sekulariserar världen, när den börjar leva som om Gud inte finns. Han skriver: "Det är inte den kritiserade tron som sekulariserar oss, det är den icke-praktiserade tron. Det är den bön jag inte ber. Det är de bibeltexter jag inte återvänder till..." Boken har ett allvarligt budskap till oss kristna i Sverige och man får mycket att tänka på.

Även bibelstudierna på Hönökonferensen berör sekulariseringen, men där tar Malm en annan infallsvinkel. Studierna utgår från att Jesus är både Gud och människa och handlar om att vi som kristna är sanna människor och ska leva verkligt mänskliga liv i gemenskap med Gud. Malm tar bland annat upp kroppen, känslorna, viljan och förnuftet och visar hur de fungerar i det kristna livet. Malm behandlar de här frågorna bra, men han lever till viss del kvar i de problemställningar som fanns på 70-talet och därför tror jag att det är just vi som var unga på 70- och 80-talet som blir så berörda av hans budskap. Min fråga är hur de som är unga nu relaterar till problemställningarna. Är de fortfarande relevanta? Ja, till viss del är de nog det, men både när det gäller känslorna och viljan är det mycket som har ändrats. Det är frågor jag jobbat med under alla mina år som bibellärare. Jag brukar säga att vi ska leva med hjärtat i himlen och båda fötterna på jorden och att den kristna tron håller för både hjärtat och hjärnan. Det tror jag är formuleringar som Magnus Malm skulle stämma in i.

Intervjun i Världen idag ger en bra sammanfattning av Magnus Malms budskap till den kristna kyrkan i Sverige och jag vill avsluta det här inlägget med att citera det som jag själv tycker är viktigast i artikeln. "För att ta efterföljelsen av Jesus på allvar räcker det inte med att tala om kyrkans centrum, utan även dess gränser, menar Malm. Han tar de första kristna som exempel som inte utgjorde något hot mot kejsaren i sin tro på en uppstånden Jesus, utan i sin vägran att tillbe kejsaren.
- Kejsarens anspråk var att kejsaren är Herre, men de kristna sa att Jesus är Herre. Kristna förföljdes alltså inte för vad de sa ja till utan för vad de sa nej till."

Kyrkan behöver både centrum och gränser. Det tror jag är viktigt att komma ihåg. Tack Magnus Malm för vad du har gett oss den här sommaren.

2 kommentarer:

  1. Tack för din recension.
    Jag ser fram emot att få läsa boken. Står på kö hos Håkan.

    Tack Kenneth

    SvaraRadera
  2. B Andreas Holmberg15 oktober 2015 kl. 11:38

    Tack för en mycket bra redogörelse!

    SvaraRadera