fredag 29 juni 2018

Fem nivåer av församlingar

De sista åren har jag ofta talat om att församlingar kan ligga på fem olika nivåer när det gäller växande. Församlingar kan vara antingen minskande, stillastående, växande, reproducerande eller multiplicerande. Jag snappade upp detta tänkande för två år sedan och skrev om det här. Nu har det spritt sig till alltfler och det tycker jag är bra. Det här är ett bra sätt att tänka för alla som jobbar med församlingsbygge och församlingsutveckling.

De fem olika nivåerna kan förklaras så här.
  • Nivå 1 är minskande församlingar. Det är församlingar som under lång tid har minskat i medlemsantal och har fått skära ner på verksamhet och budget. 
  • Nivå 2 är stillastående församlingar. Det är församlingar som ligger ganska stabilt under lång tid och varken minskar eller växer speciellt mycket. 
  • Nivå 3 är växande församlingar. Det är församlingar som upplever en stadig och långvarig tillväxt i medlemmar, ekonomi och verksamhet.
  • Nivå 4 är reproducerande församlingar. Det är församlingar som inte bara växer, utan också då och då sänder ut medlemmar för att plantera nya församlingar. 
  • Nivå 5 är multiplicerande församlingar. Det är församlingar som lever i ett ständigt sändande och har det i sitt DNA att hela tiden sända ut människor och plantera nya församlingar, som i sin tur planterar församlingar. Det är församlingar som startar rörelser. 
Öyvind Tholvsen på EFK har tagit fram statistik för hur stor del av frikyrkoförsamlingarna i Sverige som befinner sig i de olika kategorierna. Han har kommit fram till följande resultat.




Resultatet illustrerar det allvarliga läget för den svenska kristenheten. Vi är så vana vid att det går bakåt att vi ofta är nöjda med att få en församling att gå från nivå 1 eller 2 till nivå 3. Vi är nöjda med att församlingar växer. Det är förstås roligt när församlingar växer, men vi måste sträva längre. Om vi ska få se en långsiktig positiv förändring för Guds rike i Sverige behöver fler församlingar bli nivå 4 eller 5. Vi behöver gå vidare från 3 till 4 och 5. Det är det vi måste satsa på när vi jobbar med församlingsutveckling. Att bara två procent av Sveriges församlingar någon gång planterar nytt är alldeles för lågt. Vi borde sikta på att minst 10 % av församlingarna i varje samfund ska vara nivå 4 eller 5. Det är bara då som vi återigen kan få se multiplicerande församlingsrörelser i vårt land.

Detta kan också illustreras med denna bild, som illustrerar hur tre olika räknesätten påverkar de fem olika församlingsnivåerna. 























Vi behöver alltså mer multiplikation i svenska församlingar. Vad det kan betyda kan du läsa om i den här texten: Multiplicera mera!

2 kommentarer:

  1. Hej Jonas,

    Jag läste ditt inlägg ovan och tycker (som ofta när du skriver) att det är absolut tänkvärt och bra på många sätt. Det jag undrar är hur du ser på risken att vi som svenska kyrkor alltmer talar om tillväxt nästan enbart i termer av numerärer. Är det inte så att kyrkan måste ha ett större värde än att bara tilldelas värde då den växer numerärt. Hur tänker du om det?

    mvh Pascal Andréasson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pascal! Jag ber om ursäkt för att jag inte svarat tidigare. Jag tänker snarare att svenska kyrkor fokuserar väldigt lite på numerär tillväxt, eftersom det är väldigt längesedan vi upplevde en sådan. Vi tröstar oss med att det i alla fall är bra med andlig växt och mognad. Jag tror att andlig växt är en förutsättning för numerär växt och att båda är viktiga. Om vi växer numerärt genom att människor kommer till tro och nya församlingar planteras är det en indikation på att det sker djupare förändringar i kristenheten, som t.ex. förnyad evangelisationsiver, fungerande lärjungaträning och friskare församlingar.

      Radera