onsdag 26 september 2018

"Utan motor stannar bilen"

Just nu har jag spännande och intensiva veckor. För två veckor sedan lanserade åtta samfund och organisationer ett gemensamt mål för församlingsplantering och mission i Sverige. Förra veckan var nationella ledningsgrupper för dessa samfund och organisationers församlingsgrundande arbete samlade ett dygn på Liljeholmens folkhögskola och då var dessutom både Vineyard och Gå ut mission på plats. Den här veckan är jag på Gullbrannagården utanför Halmstad tillsammans med SAM:s pastorer och ungdomsledare och även här har jag fått möjlighet att tala om det gemensamma målet. Det lyder så här:

Vi vill hjälpa varandra så att våra församlingar senast 2025 planterar fler församlingar än vad som läggs ner.

Hur ska det gå till, sa en av pastorerna igår. Det är verkligen en bra fråga. Idag läggs det ner dubbelt så många församlingar än som planteras. Hur ska vi kunna vända trenden?

Det var den frågan vi jobbade med förra veckan på Liljeholmens folkhögskola. Det var en så kallad Learning Community där vi hade mycket tid för att samtala och att lära av varandra. Vi hade också en gäst utifrån som gav oss viktig input. Det var Dave Patty, som bor i Tjeckien och jobbar med ungdomsorganisationen Josiah Venture, som sprider evangeliet och tränar lärjungar i många länder i östra Europa. Dave utmanade verkligen de ca 45 deltagare som var samlade.

Han började med att slå fast att det är evangelisation och lärjungaträning som är motorn i all församlingsplantering. Att prata om församlingsplantering, utan att ha fungerande evangelisation och lärjungaträning på plats är som att försöka köra en bil utan motor. Att prata om församlingsplantering är viktigt, och det är bra att ha ett mål om att plantera församlingar, men vi måste samtidigt förstå att det är evangelisation och lärjungaträning som är motorn. Det är bara om vi delar evangeliet med nya människor och tränar lärjungar som vi kommer att kunna nå målet.

Dave fortsatte sen med att berätta sin egen historia och utmanade oss att följa hans exempel och själva gå före. Som pastorer och ledare fungerar det inte att bara vara ledare för andra som ska dela sin tro med dem som ännu inte tror. Vi måste själva göra det. Det börjar med oss. Vi måste själva gå före och visa vägen.

Jag känner att det här var precis den utmaning vi (och jag) behövde. Frimodigheten och förmågan att dela evangeliet med vänner och bekanta eller främlingar är förhållandevis svag hos oss kristna i Sverige. Vi ser inte så många människor utifrån komma till tro, varken i etablerade eller nyplanterade församlingar. Det är det som är vår svagaste punkt. Vår motor hackar helt enkelt. Om vi ska nå målet att plantera fler församlingar än vad som läggs ner måste motorn börja fungera igen. Dave Patty gav oss några enkla redskap för hur vi kan göra i våra egna liv. De redskapen ska jag och de andra i SAM:s ledningsgrupp för församlingsgrundande börja använda nu. Vi har utmanat varandra att göra det och ska vara ansvariga inför varandra. Sen (när motorn har kommit igång) ska jag skriva mer om det.

"Utan motor stannar bilen!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar