lördag 19 januari 2013

Bokpresentation: Amish Grace

Plötsligt händer det. Helt utan förvarning läser man en bok som skakar om och förändrar perspektiven. Ofta vet man ungefär vad som väntar när man öppnar en ny bok. Ibland blir man överraskad av att möta det oväntade. Det är en härlig känsla. Så var det för mig att läsa Amish Grace - How Forgiveness Transcended Tragedy.

Boken handlar om en skolskjutning i Nickel Mines, Pennsylvania, 2006 och händelserna i samband med den. Då var det en man som tog sig in på en liten skola som drevs av en lokal Amishförsamling. Han tog tio flickor som gisslan, sköt alla tio (fem av dem dog) och tog sitt eget liv. Det som överraskade världen den gången var hur den drabbade Amishförsamlingen reagerade. Den förlät mördaren, mötte hans familj med kärlek, tog sig an hans fru och barn och gick på hans begravning. Amishfolket praktiserar kärlek och ickevåld, att älska sina fiender och att besegra det onda med det goda. De har en stark betoning på förlåtelse, utifrån bland annat bönen Fader vår där Jesus lär oss att be: "Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss" (Matt 6:12), och det förklarande Jesusordet: "Ty om ni förlåter människornas deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna skall inte heller er fader förlåta er era överträdelser" (Matt 6:14-15). Det var detta som styrde deras handlande den 2 oktober 2006, och det var inte något unikt.

Boken är på 250 sidor och har tre delar. Den första delen handlar om de tragiska och dramatiska händelserna i oktober 2006. Författarna var själva med på plats redan dagarna efter skolskjutningen och vi får en mycket detaljerad ögonvittnesskildring. Den andra delen handlar om de andliga och historiska rötterna till Amishkyrkans syn på förlåtelse. De tre författarna har mycket god insikt och kännedom om Amishfolket och deras tro och livsstil och läsaren får en mycket god introduktion till ämnet. Del tre handlar om förlåtelsens innebörd och vad det betyder att förlåta, inte bara för Amishfolket, utan även för oss andra. Man får verkligen mycket att fundera på.

Bokens tre författare Donald Kraybill, Steven Nolt och David Weaver-Zercher presenteras här. De är alla professorer som specialiserat sig på Amishkulturen. De beskriver den med insikt och sympati. Jag trodde att jag hade ganska bra koll på Amish redan tidigare, men den här boken gav djupare förståelse, nya perspektiv och rejäla utmaningar till mitt eget liv och mitt sätt att leva. Det är lätt att bara se de yttre formerna när man möter Amishkulturen och missa de djupa sambanden av Jesustro, gemenskap och efterföljelse. Amish Grace pekar på det centrala. Boken utmanar mig att förtrösta på Gud vad som än händer, att leva i gemenskap och att förlåta. Det här är en bok jag verkligen rekommenderar.

Boken har en hemsida med resurser och artiklar: amishgrace.mennonite.net

Det finns en långfilm med titeln Amish Grace, som är baserad på boken. Den är mycket sevärd och gripande. 

Flera kända kristna profiler har rekommenderat boken. Här har jag valt ut tre citat:

"Amish Grace dissects the deep-rooted pattern of Amish forgiveness and grace that, after the Nickel Mines tragedy, caused the world to gasp." (Philip Yancey)

"An inside look at a series of events that showed the world what Christ-like forgiveness is all about... A story of the love of God lived out in the face of tragedy." (Tony Campolo)

"Amish Grace tells a story of forgiveness informed by deep faith, rooted in a rich history, and practiced in real life. In an American society that often resorts to revenge, it is a powerful example of the better way taught by Jesus." (Jim Wallis)

Låt dig utmanas av Amish Grace!

2 kommentarer:

  1. Det gick en dokumentär i 2 avsnitt i julas (tror det var på svt) om Amish folket, där det även återberättades om skolskjutningen, mycket starkt! och utmanande!

    SvaraRadera
  2. Jeg hørte om denne skoleskytingen og så fant jeg ut at det var laget en film, fikk tak i denne på dvd og så den nå rett før jul. Den gjorde et uutslettelig inntrykk, har sett den hele fire ganger. Fint å lese at flere har sett det samme. Den sier noe om hva det kan være å være kristen. Å kjøre denn filmen må være en utmerket måte å vise hva anabaptistisk tro er. Ser ut som jeg burde lese boka også.

    SvaraRadera