torsdag 29 april 2021

John Stott - teolog, pastor och fågelskådare

Engelsmannen John Stott var utan tvekan en av 1900-talets mest inflytelserika kristna ledare. I år är det 100 år sedan han föddes och därför uppmärksammas hans livsgärning  på flera olika sätt. Jag träffade aldrig John Stott, men genom sina böcker hade han ändå ett stort inflytande på mitt liv och mitt teologiska tänkande. I några korta texter tänker jag uppmärksamma John Stotts teologi och ledarskap, särskilt som det relaterar till mitt eget liv. Det handlar framför allt om bibelsynen och förståelsen av korset, men också om hur jag undervisar om treenigheten. 

Men jag tänker inte börja med dessa stora ämnen utan med något mer jordnära: fåglar. På senare tid har jag nämligen förstått att John Stott var fågelskådare under i stort sett hela sitt sitt 90-åriga liv. I boken jag presenterar här skriver han  att han har sett ungefär 2 500 av vår planets olika fågelarter (en otroligt hög siffra). Själv började jag fågelskåda för två år sedan och idag såg jag min 192:a art (fjällgås). När mina vänner märkte att jag blivit fågelskådare var det flera som uppmärksammade mig på John Stotts ornitologiska intresse. Nu har jag också läst hans fina fågelbok, The Birds Our Teachers, som förutom hans egna foton innehåller mycket kunskap om fåglar samt bibliska och andliga lärdomar från fåglarnas liv. Det har varit riktigt rolig läsning. 

Boken handlar om att korparna lär oss leva i tro, flyttfåglarna kan lära oss omvändelse och ugglorna lär oss att se både bakåt och framåt. Sparvarna lär oss att vi är värdefulla och ger oss självkänsla, duvorna kan lära oss tacksamhet och kolibrin lär oss att arbeta. Örnarna talar om att leva i frihet och rödhaken om vårt behov av ett eget livsutrymme. Hönans vingar talar om beskydd och lärkans sång om glädje. Till sist talar fåglarnas häckning och fortplantning också om kärlek. Stott gör fyndiga och tänkvärda kommentarer. Ibland bygger det på bibelord om fåglarna och ibland helt enkelt på Stotts egna iakttagelser av fåglarnas liv. 

Det finns dock ett problem med den här boken. Den är på engelska. Vanligtvis har jag inga problem med att läsa engelska böcker, men när jag läste den här fick jag hela tiden slå upp i ordboken eller söka på internet för att förstå. Det nämns otroligt många fågelarter i
boken och det finns sällan någon koppling mellan en fågelarts svenska namn och dess engelska namn. Det är sällan så enkelt som sparrow och lark. När det gäller att lära mig fågelarter föredrar jag helt klart svenska. 

För en tid sedan skrev jag själv två bloggtexter om vad Bibeln säger att vi kan lära oss av fåglarna. Dem kan du läsa här: 

Se på himlens fåglar, del 1

Se på himlens fåglar, del 2

Om du vill läsa mer om John Stott så kan jag tipsa om en text som Per-Axel Sverker har skrivit på bloggen Hela Pingsten: John Stott - en evangelikal kyrkofader

Mina övriga texter om John Stott finns här:

John Stott och Lausannedeklarationen

John Stott och boken jag översatte

John Stott och församlingen vi planterade

John Stott och treenigheten

1 kommentar:

  1. Jättefint att du berättar om ditt och Stotts fågelintresse! Namnen är knepiga om du bra tänker på de engelska och svenska namnen. När jag gjort liknande (läst t ex The Birds of Israel, på engelska, så slog jag först på latinska namnet, sen det svenska. Allt finns på nätet idag. 🙂

    SvaraRadera