tisdag 14 maj 2019

Glimtar från ett pionjärdygn i Oskarshamn

Den gångna helgen var jag i Oskarshamn. Det är en stad som ligger i mitten av Kalmar län, som omfattar östra delarna av Småland och hela Öland. Jag var med på ett pionjärdygn som arrangerades av Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan Region Öst. Vi var ett 25-tal deltagare som var samlade på Villa Shalom i Oskarshamn. Några av deltagarna kom från närområdet, medan andra hade rest från Skåne, Stockholm och Västergötland. Anledningen till att vi hade lagt årets pionjärdygn i Oskarshamn var att vi ville fokusera på de stora behoven av mission och församlingsplantering i Kalmar län. Kalmar län är nämligen det län i Sverige där frikyrkoförsamlingarna tappar mest mark i förhållande till befolkningsmängden. Kalmar län har ca 240 000 invånare och av dem är endast 2,0 % medlemmar i en frikyrkoförsamling eller förening med liknande medlemsbegrepp inom Svenska kyrkan (typ EFS). Under perioden 2011 till 2015 minskade antalet frikyrkoförsamlingar i länet från 84 till 75 och medlemsantalet minskade från cirka       5 200 till 4 650. En ny församling planterades under perioden. Vi känner att vi behöver hjälpas åt för att stärka de församlingar som finns och för att nå nya människor och plantera nya församlingar. Kalmar län är en missionsutmaning, speciellt för oss i SAM som bara har några få små församlingar i länet, men många stora och livskraftiga församlingar i närbelägna Jönköpings län.

Oskarshamn är hemmahamn för missionsbåten Shalom, som har en nyckelroll för att sprida evangeliet och betjäna församlingarna i regionen.  På Villa Shalom har båtmissionen kontor, konferenscenter och bibelskola. Det var en vacker och välkomnande plats alldeles vid havet och utsikten var fantastisk. Jag gillar verkligen att vara vid vatten, och det är en speciell känsla att vara vid Östersjön, som har varit mitt favorithav sen jag var barn.



Pionjärdygnet hade ett innehållsrikt program. Det började med att Peter Svanberg utmanade oss att bryta ny mark, så ut evangeliet och söka Herren. Sen fick vi bland annat lyssna till Shaloms skeppare Birger Borgemo, församlingsplanterarna Paul och Annika Gren från Vardagskyrkan i Kalmar och Marina Bratterud, som jobbar med församlingsplantering inom Frälsningsarmén. Deras personliga berättelser inspirerade och utmanade oss alla. Jag blev särskilt utmanad av Marinas erfarenhet av att bygga församling med marginaliserade och trasiga människor. Där har Frälsningsarmén ett viktigt bidrag till oss andra.

Själv undervisade jag lite grann om det gemensamma nationella målet för församlingsplantering, fem nivåer av församlingar och multiplikation. Hur får vi fler församlingar i Sverige att bli reproducerande och multiplicerande? Det är den stora frågan just nu.

På lördagskvällen hade vi ett härligt bönemöte då vi bad för alla de tolv kommunerna i Kalmar län en och en och fick veta lite om läget i varje kommun. Vi bad också för de övriga platserna i landet som var representerade. Strategisk bön är en viktig aspekt i allt missionsarbete och det är viktigt att vi tar tid för bön när vi möts som missionsarbetare.


Dygnet avslutades med gudstjänst i Missionskyrkan i Oskarshamn. Där hade man passande nog en ljusbärare i form av en båt. Jag tände ett ljus för Kalmar län och bad en bön. Nu går vi vidare och vänder trenden! I framtiden ska vi plantera fler församlingar än vad som läggs ner, även i Kalmar län. Vill du vara med?

1 kommentar:

  1. Kul att ni varit här i Oskarshamn, min fina hemort sedan 7 år! Men nog behöver vi lite uppmuntran o pepp här ute för det kan kännas som om vi bor i världens ände ibland...

    SvaraRadera