tisdag 2 december 2014

Boklucka 2: The King Jesus Gospel

I den andra luckan hittar vi The King Jesus Gospel av Scot McKnight. Den handlar om den stora frågan: Vad är evangeliet?

Som kristna är vi kallade att förkunna evangeliet. Jesus säger att evangeliet ska predikas för alla folk innan han kommer tillbaka till jorden (Mark 13:10). Men vad är evangeliet egentligen?

Evangeliet handlar om Jesus. Det är nog de flesta överens om. Paulus skriver i Romarbrevets inledning att han förkunnar "Guds evangelium" och att det är "evangeliet om hans son" (Rom 1:1-3). I det första brevet till församlingen i Korinth skriver han: "jag vill påminna er om evangeliet som jag förkunnade" och sammanfattar det i budskapet om Jesus död och uppståndelse (se 1 Kor 15:1-5).

Evangeliets innehåll behöver dock göras tydligare än så och Scot McKnights bok ger god hjälp att förstå vad evangeliet är. Han gör det genom en grundlig genomgång av hur evangeliet presenteras och förkunnas i Nya testamentet. Han börjar med Paulus och gör en genomgång av 1 Kor 15 och visar att presentationen av evangeliet går hela vägen till vers 28. Han går vidare till hur evangeliet presenteras i de fyra bibelböcker som kallas "Evangelium enligt.....". Ett kapitel handlar om hur Jesus predikade evangeliet och ett annat om hur Petrus predikade evangeliet i Apostlagärningarna. I de två avslutande kapitlen bearbetas frågan om hur vi ska förkunna evangeliet idag och vad som krävs för att våra kyrkor ska formas av en evangeliets kultur. Det är intressant hela vägen.

Bokens styrka är bearbetningen av bibeltexterna. Man får en hel del att tänka på. Hela tiden görs också referenser till den nu aktuella debatten (främst i USA) om vad evangeliet är. Författaren är kritisk till att man reducerar evangeliet till bara budskapet om frälsning. Han menar att evangeliet är budskapet om Jesus som uppfyllelsen av Guds plan i historien, och att budskapet om frälsning är en del av evangeliet, men inte hela evangeliet. Hans argumentation är skarp och tankeväckande. Det här är en bok jag verkligen rekommenderar. En perfekt julklapp till den teologiskt intresserade.

Tidigare i höst presenterade jag en annan bok i samma ämne i inlägget Vad är evangeliet?

Levi Häggkvist har skrivit en sammanfattning av boken på sin blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar