onsdag 17 december 2014

Boklucka 17: En sund församling - steg för steg

I den sjuttonde luckan i adventskalendern hittar jag en alldeles nyutgiven bok från Stiftelsen Reformedia. Den heter En sund församling - steg för steg och är skriven av den amerikanske baptistpastorn Mark Dever.  Reformedias grundare Ola Nilsson överraskade förra veckan kristenheten med att meddela att han ska skänka bort 4000 böcker till 2000 kristna ledare i Sverige. Det här är den ena av de två böckerna Reformedia skänker bort. Jag fick den av Ola förra veckan och nu har jag läst den.

Mina tre senaste inlägg har handlat om tre olika listor med kännetecken på en sund och växande församling (NFU, TC, ECC). De tre har stora likheter med varandra. I den här boken presenteras en lista med nio kännetecken på en sund församling och den skiljer sig ganska mycket från de andra.

Den här boken pekar på tre väsentliga kännetecken:
  • Utläggande predikan
  • Bibelteologi (borde ha översatts biblisk teologi för det är det som menas)
  • En biblisk förståelse av evangeliet
Dessutom pekar boken på sex viktiga kännetecken:
  • En biblisk förståelse av omvändelse
  • En biblisk förståelse av evangelisation
  • En biblisk förståelse av medlemskap
  • Biblisk församlingsdisciplin
  • Bibliskt lärjungaskap och tillväxt
  • Bibliskt församlingsledarskap
Poängen är att de tre väsentliga är helt avgörande (engelska: "essential") men det framgår inte så tydligt eftersom det inte är någon speciell skillnad på "väsentlig" och "viktig" i svenskan. Det borde ha översatts på något annat sätt.

Det man slås av är att den här listan (och boken) är mycket smalare än de andra. Här finns ingenting om tillbedjan och bön, inte heller något om kärleksfulla relationer och gemenskap. Sådant nämns i boken, men finns inte med i kännetecknen. Den här boken har istället en väldigt stark betoning på lära och struktur. Det viktiga är att församlingen har en biblisk lära och en biblisk struktur. De tre första kännetecknen, som är väsentliga handlar egentligen i stort sett om samma sak. Jag håller med om att både lära och struktur är viktigt, men här blir det en slagsida åt det hållet. Det finns annat som också är väsentligt, vilket jag har skrivit om i inlägget Församlingens DNA.

Boken innehåller en del viktiga saker. Den betonar starkt vikten av att vara med i en lokal församling och diskussionen om medlemskap och församlingsdisciplin är välbehövlig i vår svenska kontext. Boken är intressant och har något viktigt att bidra med. Det finns många perspektiv som inte är så vanliga i Sverige. Jag vill dock komma med några kritiska synpunkter.
  • Jag tycker det är märkligt att ha bibelutläggande predikan som den första punkten. Jag tycker om bibelutläggande predikan och jag har oftast predikat på det sättet själv. Men det är snarare en pedagogisk form än en biblisk princip. Att ha en predikan kan väl överhuvudtaget inte beskrivas som nödvändigt för att vara församling. Det är bibelundervisning som är det viktiga inte den pedagogiska formen. Det kan se helt annorlunda ut, vilket Maria Cruz visar i det här inlägget om "flippade samlingar" som hon skrev tidigare idag.
  • I kapitlet om ledarskap framgår tydligt att författaren menar att endast män kan vara ledare i församlingen. Här finns inget utrymme för kvinnliga pastorer eller äldste. Det är jag kritisk till. Jag anser att det finns goda bibliska skäl för kvinnligt ledarskap i församlingen, vilket jag skrivit om här: Kvinnliga pastorer?!
  • Boken har en ganska traditionell syn på församlingen och läser ibland in vår tids förhållanden i bibeltexten. Jag tänker särskilt på när han kallar Timoteus för "pastorn i församlingen i Efesus" (sid 38) och Titus för "en annan ung pastor" (sid 68).
  • Mark Dever är en reformert baptistpastor och den kalvinistiska teologin är underförstådd i boken och det lyser igenom ibland, bland annat när han skriver om Guds suveränitet eller människans omvändelse. Man förstår att han tycker att andra uppfattningar är obibliska och visar inte mycket förståelse för klassisk arminianism. Det tycker jag är tråkigt. Om du vill veta mer om skillnaden mellan kalvinism och arminianism kan du läsa: Utkorelsen och den fria viljan - hur hänger det ihop? och bokpresentationerna: Arminian Theology och Against Calvinism.
Reformedia har alltså fått ekonomiskt stöd från USA för att dela ut den här boken till 2000 kristna ledare i Sverige. Det blir intressant att se hur den tas emot. Jag tycker nog att jag har läst många bättre böcker om församlingen. Många av dem har jag presenterat på den här bloggen. Och jag tycker att de tre listor med kännetecken jag presenterat de senaste dagarna är mer heltäckande än denna bokens lista. Vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Nu vill de försöka göra de avfälliga församlingarna i Sverige mer reformerta. De kommer förmodligen inte skicka någon bok till mig. Jag är ett lost case... =)

    SvaraRadera
  2. Tack för en bra recension. Fick hem böckerna häromdagen, men jag bara innehållsförteckningen gav ju en känsla av det du beskriver.

    SvaraRadera