söndag 21 december 2014

Boklucka 21: A Culture of Peace

Vi är nu framme vid den 21:a luckan i Barnabasbloggens adventskalender. Ett återkommande tema har varit fred (det är ju fredsfursten som kommer), ett annat har varit församlingen. I dagens lucka presenterar jag en bok som visar hur dessa båda teman hör ihop. Den heter A Culture of Peace - God's Vision for the Church och är skriven av tre mennoniter.

Häromdagen presenterade jag Mennonitkyrkan som en av de tre historiska fredskyrkorna. Igår berättade jag att jag fått mycket av mennoniterna när det gäller att vara församling. Den här boken är ett bra exempel på vad vi som  kristna i Sverige kan lära av mennoniterna.

Författarna Eleanor och Alan Kreider är från USA, men har varit missionärer i England i många år. Där har de bland annat grundat  London Mennonite Center och Wood Green Mennonite Church. De var också inspiratörer till att starta The Anabaptist Network i Storbritannien och har skrivit ett flertal böcker, både var för sig och tillsammans. Den här boken har de även skrivit tillsammans med Paulus Widjaja, en teolog, församlingsledare och fredsideolog från Indonesien.

Det här är en läsvärd bok om vad det innebär att bygga en församling som är en fredskultur. Den börjar med att gå igenom det bibliska materialet om fred och frid och visar hur starkt detta motiv är i Nya testamentets vision av församlingen. Den ger även praktisk vägledning i hur detta kan forma församlingens liv i vardagen. Här bearbetas frågor om tillbedjan, gemenskap, konflikthantering, arbetslivet, våld och ickevåld, fredsarbete, krig, evangelisation och mycket mer. Kapitelrubrikerna ger en bra översikt över bokens innehåll.

  1. The Church as a "Culture of Peace"
  2. Peace in the New Testament - A jewel with many facets
  3. Does Peace work?
  4. Peace inside the Church
  5. Attitudes and skills for peace
  6. Peace in worship
  7. Peace in the workplace
  8. The Culture of Peace in wartime - Making a difference without being in Control
  9. The Culutre of Peace and evangelism - Offering hope in Jesus Christ
Den här boken ger ett perspektiv som ofta saknas i det svenska samtalet om framtidens kyrka och kyrkans mission. Därför hoppas jag att den blir utgiven på svenska. Tänk dig att varje lokal församling i Sverige var en "fredskultur" som vittnade om och levde ut försoningens budskap om fred med Gud, fred mellan människor och fred på jorden. Den fred och frid som änglarna sjöng om för herdarna utanför Betlehem. Det är en vision värd att be och arbeta för! Det är Guds vision för församlingen, som bokens undertitel säger. Den här boken rekommenderar jag varmt till alla mina läsare. Köp den i julklapp till dig själv.

Läs också:
Evangelisation och fredsarbete och Dagens Jesusord 7, om att göra fred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar